Powell: 'Balans Fed wordt snel groter'

Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat de balans van de centrale bank snel groter zal worden. ©AFP

Tijdens een toespraak liet Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdagavond verstaan dat de balans van de Amerikaanse centrale bank groter wordt om de recente problemen in het financieel systeem aan te pakken.

Tijdens een toespraak op de jaarvergadering van de NABE, de vereniging van bedrijfseconomen, in Denver, kwam Fed-voorzitter Jerome Powell terug op de recente problemen in de repomarkt. Banken maar ook almaar meer niet-bancaire instellingen verlenen daar in ruil voor onderpand krediet.

De Federal Reserve moest miljarden in het financieel systeem injecteren om liquiditeitsproblemen te vermijden. De reporente steeg op een bepaald moment naar 10 procent.

Om een herhaling te voorkomen zal de Fed ‘heel snel’ de balans groter maken. Hoe die expansie precies zal gebeuren, wordt in de komende dagen duidelijk. Powell voegde toe dat de uitbreiding van de balans niet verward mag worden met quantitative easing (QE). Dat is het opkopen van obligaties om de economie extra zuurstof te geven. De Fed ging over tot QE tijdens en na de financiële crisis. 'Dit is geen QE. Dit is absoluut geen QE', beklemtoonde Powell.

Wat het rentebeleid betreft, herhaalde Powell dat hij de Amerikaanse economie sterk vindt, maar ook kwetsbaar voor externe schokken zoals de brexit of de handelsspanningen.

Powell gaf geen hint op bijkomende renteverlagingen. ‘Ons beleid hangt af van de inkomende data.' Algemeen is wel de verwachting dat Powell bij de volgende Fed-rentevergadering van 30 oktober opnieuw in de basisrente knipt. Dat zou dan de derde renteverlaging zijn in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud