Powell: 'Fed zal gepast reageren op handelsconflict'

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal gepast reageren om de economische expansie gaande te houden. Met die boodschap voedt Fed-voorzitter Jerome Powell de hoop op een renteknip.

Op een Fed-conferentie in Chicago, waar de centrale bank brainstormt over de doelstellingen en instrumenten van het monetair beleid, gaat Powell kort in op de economische turbulentie. De escalerende handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld doet zakenbanken als Morgan Stanley waarschuwen voor een Amerikaanse recessie binnen negen maanden, als president Donald Trump het conflict op de spits blijft drijven.

'We weten niet hoe en wanneer de handelsoorlog en andere zaken opgelost raken', aldus Powell. 'We houden de gevolgen voor de Amerikaanse economische vooruitzichten nauwgezet in de gaten en zullen, zoals altijd, gepast reageren om de expansie gaande te houden.'

Renteverlaging

De rente op tienjarig Amerikaans staatspapier ging 1 à 2 basispunten lager naar 2,11 procent na Powells woorden. Markten zien in de uitspraken mogelijk een signaal dat de Fed aan een renteverlaging denkt. Ook de Amerikaanse aandelenbeurzen koersen vlot hoger.

Beleggers rekenen er steeds meer op dat de Fed dit jaar nog de rente verlaagt door de negatieve economische impact van de handelsoorlog. De centrale bank verhoogde in december voor het laatst de beleidsrente tot 2,25 à 2,5 procent.

Charles Evans, de voorzitter van het Fed-kantoor in Chicago, klonk dinsdag iets voorzichtiger. Hij erkende dat er 'indien nodig' ruimte is voor een soepeler beleid nu de inflatie onder de doelstelling van 2 procent kampeert. 'Maar de economische fundamenten blijven stevig. De consument houdt stand', voegde hij toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud