Powell 'gematigd optimistisch' over wereldeconomie

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©REUTERS

Ondanks de verspreiding van het coronavirus is de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) 'gematigd optimistisch' over de wereldeconomie.

De Fed heeft donderdag zoals verwacht beslist om de basisrente te handhaven op 1,5 à 1,75 procent. 'Het huidig monetair beleid is gepast om de inflatie te doen terugkeren naar 2 procent', zegt de centrale bank in een toelichting van het rentebesluit.

De formulering is wel iets anders dan de vorige keer. De Fed spreekt nu van een terugkeer 'naar' de doelstelling in plaats van 'dicht bij' de doelstelling. 'We willen daarmee een duidelijk signaal geven dat we niet zullen toelaten dat de inflatie lager blijft dan 2 procent', zei voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. De inflatie bedraagt nu 1,5 procent en is al jaren lager dan de doelstelling.

Voorts is de toelichting nog op één ander punt aangepast. De centrale bank noemt de stijging van de gezinsbestedingen 'gematigd' in plaats van 'sterk.' Maar Powell suggereerde dat de tragere groei van de consumptie en investeringen van de gezinnen tijdelijk is. 'De fundamentals blijven solide.'

Coronavirus

Het rentebesluit verwijst niet naar de wereldwijde verspreiding van het coronavirus, maar Powell besteedde daar wel aandacht aan. 'Dit is een van de risico's voor de economie. Het virus zorgt voor ontwrichting in China en elders, maar het is moeilijk om de macro-economische gevolgen in te schatten. Ik wil daarover niet speculeren. We volgen die zorgvuldig op.'

Powell merkte op dat er redenen zijn voor gematigd optimisme over de groeivooruitzichten van de wereldeconomie. 'De handelsconflicten verminderen, het risico van een harde brexit is gedaald en de technologiesector leeft op in Azië.'

De Fed besliste om de rente op overdreven cashoverschotten van banken te verhogen van 1,55 naar 1,60 procent. Maar de centrale bank onderstreepte dat dat een technische aanpassing die moet garanderen dat de daggeldrente ongeveer halfweg tussen 1,5 en 1,75 procent blijft schommelen. Die renteaanpassing mag dus niet worden geïnterpreteerd als een verstrakking van het beleid.

De Fed signaleerde in december dat hij de basisrente tot eind 2020 op het huidige peil wil houden. De rentetermijnmarkt verwacht dat de centrale bank in het derde kwartaal in de rente knipt.

De financiële markten reageerden relatief kalm op het rentebesluit. Wall Street moest wel het grootste deel van de eerder op de dag geboekte winst inleveren. De Dow Jones sloot 0,04 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect