Powell maakt zich nog geen zorgen om inflatie

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank is niet geneigd haar steun voor de economie snel terug te draaien, ondanks de inflatiezorgen van de markten. ‘De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen voor tewerkstelling en inflatie’, zegt Fed-baas Jerome Powell.

Meer dan anders werd uitgekeken naar de afspraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in de Amerikaanse Senaat, waar hij dinsdag via videoverbinding het halfjaarlijks rapport over het monetair beleid presenteerde. Nu de financiële markten in de ban zijn van de stijgende langetermijnrente en de achterliggende inflatievrees, was het uitkijken of de Fed vindt dat de Amerikaanse economie het stilaan met iets minder monetaire stimulus kan rooien om een oververhitting te vermijden.

Het economisch herstel blijft onevenwichtig en verre van compleet, en het pad is hoogst onzeker.
Jerome Powell
Voorzitter Fed

Niet dus. Hoewel Powell zijn 'hoop' uitsprak voor een terugkeer naar meer normale economische omstandigheden later dit jaar, benadrukte hij dat de economie nog ver verwijderd is van de Fed-doelstellingen voor maximale tewerkstelling en 2 procent inflatie. ‘Het zal waarschijnlijk nog tijd vergen om substantiële vooruitgang te boeken’, zei Powell. ‘Het economisch herstel blijft onevenwichtig en verre van compleet, en het pad is hoogst onzeker.’

Geruststelling

De Fed koopt maandelijks voor 120 miljard dollar schuldpapier - waarvan 80 miljard dollar staatsobligaties - om de rente te drukken en de economie te stimuleren. Powell onderstreepte dat de Fed voldoende op voorhand zal communiceren over een bijsturing van dat beleid. Voorlopig zijn er dus geen plannen voor een verstrakking, wat de financiële markten geruststelde. De Amerikaanse tienjaarsrente, die sinds enkele weken aan een opmars bezig is, bleef bijna stabiel op 1,38 procent tijdens Powells speech. De techbeurs Nasdaq zag zijn verliezen teruglopen. Techaandelen zijn gevoelig voor een rentestijging.

De geleidelijke uitrol van het coronavaccin voedt het optimisme over een normalisering van de economie, die nog een boost moet krijgen van de 1.900 miljard dollar budgettaire stimulus die de regering-Biden plant. Sommigen vrezen een overstimulering van de economie, maar de Democratische senator Sherrod Brown herinnerde tijdens zijn inleiding aan de waarschuwing van minister van Financiën Janet Yellen dat permanente schade aan de economie dreigt als de overheid te weinig doet. Beter te veel dan te weinig doen, luidt het mantra. Powell interpreteert de rentestijging alvast als een 'uiting van vertrouwen' door de markt in een robuust herstel.

Sputteren

De Amerikaanse economie kende een sterke jaarstart met beter dan verwachte cijfers voor de kleinhandelsomzet en industriële productie, al lijkt de arbeidsmarkt te sputteren. ‘De hoge werkloosheidsgraad weegt vooral op de kleine verdieners, Afro-Amerikanen, hispanics en andere minderheden’, zei Powell in een verwijzing naar de ongelijke impact van de pandemie. Het onbenutte potentieel in de arbeidsmarkt zet volgens de Fed een rem op de inflatie. Powell wees er nog op dat de prijsstijgingen ‘soft’ blijven in sommige sectoren die hard getroffen zijn door de pandemie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud