Powell ziet significante risico's voor economie

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©AFP

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) belooft het nodige te doen om duurzame groei te garanderen.

De Amerikaanse economie blijft goed presteren, maar ze wordt geconfronteerd met belangrijke risico's. Dat zegt Jerome Powell in zijn openingstoespraak op de jaarlijkse conferentie van de Fed in Jackson Hole.

Powell gaat niet zo ver om een renteverlaging in september te beloven. Hij blijft relatief vaag omdat de Fed verdeeld is.

Powell verwijst vooral naar de handelsoorlog tussen de VS en China. 'De onzekerheid over het handelsbeleid heeft bijgedragen tot de wereldwijde groeivertraging en de zwakke industriële activiteit en investeringen in de VS.'

'Gepast reageren'

De Fed zal 'gepast' reageren om ervoor te zorgen dat de economische expansie voortduurt, beklemtoont Powell. Daarmee signaleert hij dat de centrale bank klaarstaat om de rente voort te verlagen als de economische groei sterk vertraagt.

Maar Powell gaat niet zo ver om een renteverlaging in september te beloven. Hij blijft relatief vaag omdat de Fed verdeeld is. Verscheidene bestuurders van de Fed maakten de jongste dagen duidelijk dat ze geen voorstander zijn van een verdere versoepeling van het monetaire beleid in de nabije toekomst.

De Fed verlaagde eind juli voor het eerst in tien jaar de rente. De centrale bank signaleerde toen dat verdere renteverlagingen mogelijk waren maar niet zeker.

De aandelenmarkten reageren gematigd positief op de toespraak van Powell. Ook de obligatiekoersen stijgen, waardoor de langetermijnrente lichtjes daalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud