Advertentie

PREVIEW Nyrstar en de lange weg naar 1,5 miljard

Nyrstar zal donderdag naar alle waarschijnlijkheid een moeilijk jaar afsluiten en stilaan wat meer positief nieuws kunnen beginnen meedelen. Maar de weg blijft lang.

De moeilijkheden op een rij: productieproblemen in zowel de smelters (Balen/Overpelt, Clarksville en Port Pirie) als in de mijnen (Talvivaara en Tenessee vooral), lagere verwerkingslonen en een hoge volatiliteit van de metaalprijzen. De hoop: de mijnen beginnen te renderen.

Dat is de hele korte samenvatting van wat analisten verwachten van de presentatie van de jaarresultaten van de Balense zinkspecialist.

Ze becijferden dat Nyrstar vorig jaar een omzet van 3,04 miljard euro geboekt zal hebben, ten opzichte van een omzet van 3,35 miljard euro in 2011. De onderliggende ruime bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) zou uitkomen op 225 miljoen euro. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van 264,5 miljoen euro in 2011.

De winstdaling geeft duidelijk aan dat weg naar de de beloofde 1,5 miljard rebitda tegen 2016 nog erg lang is, ook al benadrukt CEO Roland Junck zelf altijd dat mijnen opstarten geen linear proces is.

Analisten gaan er dus van uit dat de bedrijfskasstroom in de tweede jaarhelft ongeveer op hetzelfde niveau is blijven steken als in de eerste jaarhelft, ondanks het feit dat er meer zink is geproduceerd.

De bijdrage van de smelters aan de bedrijfskasstroom zou 37 procent lager uitkomen op 137 miljoen euro, aldus Filip De Pauw van ING. Vorig jaar kon Nyrstar in Port Pirie het jarenlang gemorste zilver recupereren, een eenmalige meevaller van 78 miljoen euro.

Maar ook de lagere zinkprijs en de lagere verwerkingslonen hebben gewogen. KBCS-analist Wouter Vanderhaeghen verwacht ook dat de smeltkost is opgelopen, met ongeveer 5 procent tot 560 euro per ton.

Talvivaara

In de mijnbouwtak heeft het Finse Talvivaara opnieuw geen te beste beurt gemaakt. De mijnbouwer, met wie Nyrstar een leveringsovereenkomst heeft, produceerde vorig jaar een vijfde minder zink. Het orgelpunt van het tweede teleurstellende jaar op rij was in november toen de werkzaamheden in de mijn van Sotkamo volledig stil lagen door een nikkellek dat de omgevende meren ernstig dreigde te verontreinigen.

Ondanks de povere prestatie van de Finnen zou de zinkproductie met ruim de helft gestegen zijn tot 317.000 ton. Dat is te danken aan de bijdrage van de Breakwater-mijnen, de jongste overname van Nyrstar, die voor het eerst een volledig jaar meetellen. Ook de betere prestaties van de mijnen van Tennessee dragen hun steentje bij. 

De bijdrage van de mijnen aan de bedrijfskasstroom zou significant gestegen zijn, met ongeveer 89 procent tot 136 miljoen euro. 'De mijnen zullen in de tweede jaarhelft naar verwachting een bedrijfskasstroom gegenereerd hebben van 80 miljoen euro ten opzichte van 56 miljoen in de eerste helft van 2012. Dat is dankzij de eerste bijdrage van de Langlois-mijn in Canada', zegt De Pauw.

Analisten gaan ervan uit dat de netto financiële schuld 711 miljoen euro zal bedragen. De Pauw is nog iets pessimistischer en mikt op 716 miljoen euro. 'Dit zou wat voorzichtig kunnen blijken want de nettoschuld liep in de eerste jaarhelft op tot 618 miljoen euro.

'Als Nyrstar verder gaat met de plannen om de smelter in het Australische Port Pirie te transformeren, dan betekent dat een investering van 280 miljoen euro. Dan zal de kasstroomgeneratie de komende twee tot drie jaar beperkt blijven, aldus de analist.

Besparingen

Het management kondigde afgelopen zomer aan dat het de operationele kosten onder de loep zou nemen om alle niet- essentiële uitgaven te schrappen. Maar de zinspecialist uit Balen is al ''lean and mean' sinds de besparingen in 2009, waardoor er weinig ruimte lijkt voor significante acties. Analisten hopen dat er meer uitleg komt over de besparingsoefening.

Tot slot verwacht het analistenheir nieuws over de verbreking van de banden met grootaandeelhouder Glencore. De grondstoffenhandelaar mag van Europa niet langer zink afnemen van Nyrstar en moet zijn belang in de zinspecialist (8%) van de hand doen. Zoniet dan kan de monsterfusie met Xstrata niet doorgaan, omdat de nieuwe groep zo te dominant zou zijn op de Europese zinkmarkt. Nyrstar bevindt zich in een sterke positie omdat Glencore een akkoord dat liep tot 2018 moet verbreken. Anderzijds bestaat het risico dat de koers van Nyrstar er onder lijdt, gezien de grootte van Glencores belang.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud