Advertentie

Probleemparticipatie Sofina poogt brokken te lijmen

Matt Moulding, de oprichter van THG. ©THG

Na een verkoopgolf die de beurswaarde van de 'lifestylewinkel' THG heeft gehalveerd, belooft de controversiële oprichter Matt Moulding beterschap.

Op de Londense beurs herstelt THG Group maandag 9 procent naar 316 pence. Een al bij al bescheiden herstel, na de koersval van vorige week. Het aandeel noteert nog altijd 37 procent onder de 500 pence waartegen de online lifestylewinkel vorig jaar naar de Londense beurs trok. Het contrast met de euforie van toen is groot.

THG kondigde maandag in een bericht aan de Londense beurs aan dat oprichter en CEO Matt Moulding aan zijn gouden aandeel ('special share') verzaakt. Met dat gouden aandeel kan Moulding nog tot september 2023 potentieel elke overname van of controlewijziging bij THG afblokken, leert pagina 156 van het jongste jaarverslag.

De vraag is nu of met dat zoenoffer de beleggersrevolte bij THG geluwd is. Beleggers stelden al langer vragen bij de rol van Moulding en de niet altijd even transparante financiële rapportering van THG. Die min of meer vage onrust vertaalde zich vorige week in een vloedgolf van verkooporders, toen Moulding op een beleggersdag in plaats van antwoorden te formuleren shorters in het aandeel op de korrel nam (zie grafiek).

Een van de vragen waarmee beleggers bleven zitten is de precieze relatie met Softbank. De Japanse holding heeft het recht een belang van 19,9 procent te nemen in het e-commerceplatform Ingenuity (een onderdeel van THG) voor 1,6 miljard dollar. Die optie waardeert Ingenuity in theorie op 4,5 miljard pond, meer dan de huidige totale beurswaarde van THG van 3,8 miljard pond. Ook over het vorig jaar groots aangekondigde 'globale partnerschap' met Nestlé: geen nieuws.

Maar vooral: hoe zit het met de vastgoedtransactie die THG vlak voor de beursintroductie met ... Moulding sloot? Pagina 70 van het jaarverslag leert dat THG vlak voor die IPO zijn vastgoed aan Moulding verkocht. Moulding 'betaalde' THG 76 miljoen pond. Betaalde tussen haakjes, want de zakenkrant Financial Times merkt fijntjes op dat de CEO geen cash betaalde, maar bij de IPO aan 15 miljoen aandelenopties verzaakte.

Bij de IPO stemden die 15 miljoen opties - bij een intekenprijs van 500 pence - overeen met 76 miljoen pond. Maar bij de huidige beurskoers is de feitelijke 'aankoopprijs' minder dan 50 miljoen pond. En dat lijkt niet bijster veel, aangezien THG op dat verkochte vastgoed luidens de pagina's 65 en 66 van het prospectus jaarlijks bijna 20 miljoen pond huur betaalt.

Kortom: het einde van het gouden aandeel kan tijdelijk de koersval stoppen, maar zal zekers de vraagtekens bij beleggers niet wegnemen.

De implosie van THG vormt ook een zeldzame smet op het blazoen van Sofina. De spilholding van de familie Boël is al jaren aandeelhouder en besloot bij de beursgang vorig jaar niet te verkopen. Sofina omschreef THG in het jaarverslag over 2020 als 'een van de tien belangrijkste participaties'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud