Puinruimend Ageas houdt Bel20 overeind

Brussel zette de trend van de hele week door en presteerde dankzij lokaal bedrijfsnieuws alweer superieur. Dit keer was de glansrol voor Ageas, dat stilaan alle Fortis-puin geruimd heeft.

De Bel20 eindigde 0,3 procent hoger tot 2.146,1 punten, terwijl de andere Europese beursgraadmeters een half tot een vol procent verloren. Nochtans eindigden 12 van de 20 aandelen in de korf op verlies. Maar bij de acht stijgers, was er wel één absolute sterkhouder. Ageas trok 9 procent hoger naar 1,468 euro en tilde zo in zijn eentje de Bel20 11 punten hoger.

De verzekeraar kwam voorbeurs met belangrijk nieuws. De groep treft een schikking met de andere belangrijke erfgenamen van het teloorgegane Fortis-imperium, ABN AMRO en de Nederlandse overheid. Dat is dubbel goed nieuws. Ten eerste kan Ageas zo een punt zetten achter jarenlange juridische beslommeringen en een waar kluwen aan complexe financiële instrumenten die beleggers het zicht op de 'onderliggende' verzekeraar ontnamen. Ten tweede levert de schikking ook een betaling van ABN AMRO van 400 miljoen euro op, die de winst over het eerste halfjaar met 16 cent per aandeel opkrikt.

Die betaling valt de meeste analisten wel magertjes uit. 'De schikking van 400 miljoen kan moeilijk een deal genoemd worden die aandeelhouderswaarde creëert', stelt KBC-analist Dirk Peeters vast. 'Maar bij onze ramingen van de waarde van Ageas hielden we sowieso geen rekening met de claim van 2,3 miljard euro die Ageas op ABN AMRO en de Nederlanse overheid had uitstaan.' Peeters handhaaft zijn 'kopen'-advies en koersdoel van 2,85 euro.

Rabo Securities hield rekening met een betaling van 325 miljoen euro en spreekt dus van een 'marginaal meevallende deal'. 'De markt kan nu mogeljik weer speculeren op een nieuw programma voor de inkoop van eigen aandelen, maar volgens ons is het beter de cash in huis te houden gelet op de lopende juridische claims', merkt analist Cor Kluis op.

Buiten de Bel20 viel vooral RTL Group op. De grootste commerciële televisiegroep van Europa ging 5,3 procent hoger tot 71,41 euro. Het aandeel profiteerde van heropflakkerende speculatie op een uitkoopbod door de Duitse mediareus Bertelsmann, die nu al meer dan 90 procent van de aandelen controleert. Totnogtoe was er nog één grote belemmering: de Luxemburgse venootschapswetgeving. Die maakt het op dit ogenblik erg moeilijk halstarrige minderheidsaandeelhouders 'uit te roken' en dus een aandeel na afloop van een overnamebod van de beurs te halen.

Maar daar komt verandering in, merkt KBC Securities op. 'Na drie amendementen van de nieuwe Luxemburgse wet zijn de aanpassingen compleet. Dat betekent dat de finale versie nu naar het Luxemburgse parlement kan en dat goedkeuring ofwel nog voor het reces op 15 juli ofwel ten laatste bij de terugkeer in september volgt.  Dat is erg goed nieuws en betekent dat een uitkoopbod door Bertelsmann nakend is. Kopen!', luidt de krachtige slotsom.

Atenor ging 1,1 procent hoger naar 27,3 euro. De vastgoedontwikkelaar sloot een deal met het Europees Parlement voor de verkoop van het Trebel-gebouw, het voormalige hoofdkantoor van Bacob. 'Geen totale verrassing, maar toch goed nieuws gelet op de troefkaarten van het project', stipt Degroof aan.

Tot slot viel de tuimeling op van RHJ (-10,5%, 3,57 euro). Daarmee noteert het aandeel terug op het peil van voor de vraag van activist Daniel Tafur om een superdividend uit te keren. Het management heeft die vraag verworpen.       


 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud