'Ratingbureaus niet verantwoordelijk voor eurocrisis'

Myriam Fernández de Heredia, de directrice van de afdeling Landingratings Europa, Afrika en het Midden-Oosten bij Standard & Poor's (Foto: Luis Sevillano).

De Europese schuldencrisis flakkerde de afgelopen dagen weer op. En met de crisis ook de vrees dat ratingbureaus weer hun snoeimes gaan bovenhalen. Bestaat er een correlatie tussen de crisis en de ratingverlagingen? Myriam Fernández de Heredia, de directrice van de afdeling Europese landenratings van Standard & Poor's in Madrid, is stellig. 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor de crisis', zegt ze in een gesprek.

Ratingagentschappen liggen al enkele jaren onder vuur. Sinds het losbarsten van de financiële crisis in 2008 kregen ze de wind van voren omdat ze foute beoordelingen plakten op een reeks financiële instellingen en financiële producten.

Ook in Europa nam de kritiek toe nadat de kredietbeoordelaars sinds 2009 tientallen keren het mes gezet hadden in de kredietwaardigheid van eurolanden. Om de bergen kritiek te counteren zetten de ratingagentschappen sindsdien de deur op een kier en gunnen ze een kleine blik achter de schermen.

Standard & Poor's

De Tijd trok naar het kantoor van Standard & Poor's in Madrid voor een gesprek met Myriam Fernández de Heredia, de directrice van de afdeling Landenratings Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De S&P-topvrouw verdedigt haar analistenteam met hart en ziel. 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor de huidige crisis in Europa', zegt ze.

Door kritiek over het gebrek aan transparantie bij ratingbeslissingen laat ze zich niet uit haar lood slaan. 'Wij volgen een strikte, transparante methodologie die het grote publiek op onze website kan raadplegen.'

Kritiek

Fernández de Heredia wijst erop dat kritiek inherent is aan het milieu. 'S&P bestaat al ruim 150 jaar. Al die tijd heeft de kredietbeoordelaar kritiek gekregen. Ofwel traden we te laat op ofwel grepen we te vroeg in. Regeringen, bedrijven of financiële instellingen vinden altijd dat we hen onrechtvaardig behandelen als we in een rating snoeien.'

De S&P-topvrouw betoogt dat het nog wel moet meevallen met de fouten die het ratingagentschap de afgelopen jaren beging. 'Als we te vaak de bal zouden misslaan, waren we al lang uit de markt geprijsd.'

Zich schamen voor haar beroep doet de S&P-topvrouw ook niet. 'Ik verzwijg mijn beroep nooit. En ik heb nog nooit negatieve reacties gehad als mensen horen wat ik voor de kost doe.'

 

Lees het volledige interview met Myriam Fernández de Heredia in de weekendkrant van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud