REACTIES: ‘Fed was laatste stimuluskans'

‘De Fed oordeelde duidelijk dat extra maatregelen nodig waren voor de economie’, reageert ING-econoom Rob Carnell op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om 600 miljard dollar obligaties te kopen. 'En met de politieke patstelling in Washington, was de Fed de laatste resterende stimulushoop.'

Sinds de Democraten van de president Barack Obama gisteren de verkiezingen verloren, zit Washington in een politieke patstelling, merkt hij op. ‘De Fed is dus de laatste die nog kan optreden’, oppert Carnell. En dat is nodig, klinkt het bijna unisono bij waarnemers. Want met 2 procent is de Amerikaanse groei nog altijd te traag om de broodnodige jobs te creëren.

‘De markten reageren relatief kalm op de beslissing’, stelt de econoom vast. ‘Aandelen stonden al op verlies voor de beslissing bekend raakte. Amerikaans staatspapier verloor ook terrein, maar stijgen intussen licht. De dollar blijft onbeslist’.

Volgens hem is dat laatste een duidelijk signaal dat de Fed met succes op voorhand de boodschap liet doorsijpelen. Eind augustus zinspeelde Ben Bernanke, de voorzitter van de centrale bank, een eerste keer op extra stimuli. Toen klonk het dat de Fed ‘al het mogelijke’ zou doen om het fragiele herstel te ondersteunen.

'Ze hebben gedaan waar ze mee weg konden komen’, citeert MarketWatch Bill Cheney, de hoofdeconoom van John Hancock Financial Services. Volgens hem weerspiegelt de beslissing om maandelijks 75 miljard dollar obligaties te kopen de interne keuken bij de Fed. Cheney zelf mikte op 100 miljard dollar.

Verschillende leden van de FOMC spraken zich de jongste weken uit tegen een nieuw rondje kwantitatieve versoepeling. Bij de rentebeslissing stemde Thomas Hoenig, een notoir ‘havik’, tegen. Haviken verlenen, in tegenstelling tot duiven, prioriteit aan inflatiebestrijding. Volgens Hoenig wegen de voordelen niet op tegen de risico's.

Hellend vlak

Ook anderen, zoals Paul Ashworth van Capital Economics, klinken sceptisch over de omvang van het plan. 'Ik denk niet dat dit enig verschil zal maken', zegt Ashworth aan de Amerikaanse zender CNN. De eerste bedragen die circuleerden over het stimulusplan liepen op tot 1.000 miljard dollar. 'Dit is een hellend vlak. Eens je erop staat, is het moeilijk om er nog af te geraken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud