Recessievrees haalt beurzen onderuit

Een niet-aflatende stroom van slechte economische indicatoren baart beleggers zorgen. ©AFP

De beurzen diepen hun verliezen uit met koersdalingen tot 2,5 procent voor de belangrijkste Europese indexen. De angst voor een wereldwijde krimp van de economie brengt beleggers in alarmmodus.

De Bel20  geeft woensdagnamiddag 2,2 procent prijs tot 3.666 punten. Op Proximus  na kleurt de integrale index rood.

Beleggers werden dinsdagnamiddag uit hun lood geslagen door een slecht cijfer over de Amerikaanse economie. De ISM-index, de vinger aan de pols van de Amerikaanse industrie, daalde in september tot 47,8 punten, het laagste peil sinds juni 2009. Dat is een veel scherpere terugval dan analisten verwacht hadden.

Na eerdere alarmbellen in Duitsland en de eurozone is de ISM-index een nieuwe 'rode vlag' die wijst op een stevige groeivertraging, mogelijk zelfs een krimp van de wereldeconomie (zie grafiek). Ook de omkering van de Amerikaanse rentecurve - waarbij de korte rente boven de lange ligt - wijst op een nakende recessie. Een omgekeerde curve was de voorbije 60 jaar de betrouwbaarste recessie-indicator.

In Europa lijkt de kans op een recessie nog groter. In Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zakte de economische activiteit al in het tweede kwartaal.

Veilige havens

Industriële aandelen, die het gevoeligst zijn voor economische schommelingen, zijn het grootste slachtoffer van de toegenomen recessievrees. In Brussel gleden Aperam , Solvay  en Umicore  uit met koersverliezen tot 3 procent.

Ook grondstofgevoelige aandelen staan in de uitverkoop. Buiten Brussel zijn de mineralenverwerker Imérys , de staalproducent ArcelorMittal  en het glasbedrijf Saint-Gobain  de grote verliezers met koersdalingen van meer dan 5 procent.

Beleggers vluchtten naar zogenaamd veilige havens. De goudprijs dikt met 1 procent aan en ook de Zwitserse frank versterkt.

Een nieuw cijfer over de private jobaangroei in de VS dat om 14u15 werd gepubliceerd geeft beleggers extra kopbrekens.Volgens sociaal secretariaat ADP zijn er in de maand september 135.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten. Dat zijn er minder dan de 140.000 die economen hadden verwacht. 

Daarnaast is ook het cijfer voor de maand augustus naar beneden bijgesteld van 195.000 naar 157.000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud