Rente volkslening duikt onder 1 procent

©Photo News

De rente op de volkslening is voor het eerst onder 1 procent gezakt nu marktleider Belfius opnieuw in de tarieven heeft gesneden. Ook andere banken knippen in hun tarieven.

De rente op de volkslening is in vrije val sinds een tiental banken in ons land begin dit jaar het product begonnen aan te bieden. Begin dit jaar bood marktleider Belfius bijvoorbeeld nog een brutorendement van 1,80 procent aan op een volkslening van vijf jaar.

Maar nu de Belgische langetermijnrente het ene na het andere dieptepunt bereikt, zien de banken zich voortdurend verplicht te snijden in hun tarieven. Nu brengt Belfius de rente op de vijfjarige volkslening voor het eerst onder 1 procent: vanaf 1 september levert die de beleggers nog 0,85 procent op.

En dat is dan nog het brutorendement, want van de opbrengsten van de volkslening houdt de overheid nog 15 procent roerende voorheffing af. Netto levert een vijfjarige volkslening u nog 0,73 procent op. Ook de rentetarieven voor de volksleningen met een langere looptijd dalen: de brutorente op tien jaar valt bijvoorbeeld terug van 1,90 naar 1,60 procent. 

De lage rente zet Belfius er trouwens toe aan om ook de tarieven voor zijn kasbons en termijnrekening te verlagen. Zo valt de brutorente - dus zonder roerende voorheffing van 25 procent - voor een kasbon van vijf jaar terug van 1,05 procent naar 0,85 procent. 

Belfius is niet de enige instelling die de rentevoet op de volkslening verlaagd. BNP Paribas Fortis verlaagt de brutorente op zijn tienjarige volkslening met 0,20 procentpunt naar 1,60 procent. De rente op de volkslening met een looptijd van zes jaar daalt van 1,10 naar 1,00 procent. KBC biedt sinds gisteren eveneens een lagere rente op zijn 'step-up'-volkslening. De rente na zes jaar bedraagt nu 1,35 procent terwijl dat voordien 1,50 procent was.

Door dat povere rendement neemt de interesse voor de volkslening gestaag af. Tussen eind april en eind juli haalden de banken nog 415 miljoen euro op via deze lening. Dat is al een pak minder dan de 778 miljoen euro die de banken in de eerste twee maanden na de lancering bij elkaar kregen. Door de dalende rentetarieven ziet het ernaar uit dat de opgehaalde bedragen verder zullen slinken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n