Advertentie
Advertentie

Renteklim jaagt verkoopgolf over beurzen

©AFP

Beleggers lijken steeds meer overtuigd dat er sneller dan verwacht een vervaldatum komt op het gratisgeldbeleid van de centraal bankiers. Het gevolg zijn stevige verliezen op de obligatiemarkten, die ook de aandelenmarkten besmetten.

Na enkele kalmere dagen rolt dinsdag een nieuwe verkoopgolf over de Europese beurzen. In Brussel beperkt de Bel20 dankzij de fusiekoorts rond Delhaize en de sterke resultaten van KBC de schade tot 1 procent, maar andere beursgraadmeters gaan harder onderuit. De Euro Stoxx50, de korf met vijftig steraandelen uit de eurozone, laat 2 procent liggen. 

Mijn persoonlijke voorkeur is dat we een minder getelefoneerde beleidsdiscussie hebben dan die in 2004
John Williams
San Francisco Fed

Beleggers kijken verontrust naar de obligatiemarkten. Die kijken aan beide zijden van de Atlantische Oceaan tegen zware verliezen aan. Gisteravond was er een forse opstoot van de Amerikaanse rente. John Williams, de voorzitter van het Fed-kantoor van San Francisco, suggereerde in een interview met de zakenzender CNBC dat de Amerikaanse centraal bankiers wel eens minder langzaam komaf zullen maken met het lagerentebeleid dan in 2004.

In 2004 maakte de Federal Reserve zeer traag, in kleine en duidelijk vooraf aangegeven stapjes, een einde aan het soepele beleid. Daar kregen de centraal bankiers achteraf veel kritiek voor, omdat de lang volgehouden lage rente mee de huizenzeepbel tot extra grote proporties opgeblazen zou hebben. 'Mijn persoonlijke voorkeur is dat we een minder getelefoneerde beleidsdiscussie hebben dan die in 2004', klonk het bij Williams.

Beleggers lijken er steeds meer van uit te gaan dat er sneller dan verwacht een vervaldatum komt aan het intussen meer dan zes jaar oude gratisgeldbeleid van de centraal bankiers. Dat er in de Verenigde Staten later dit jaar een eerste renteverhoging sinds 2006 komt, lijkt intussen een uitgemaakte zaak. 

Beleggers lijken er van uit te gaan dat er sneller dan verwacht een vervaldatum komt op het goedkopegeldbeleid van Mario Draghi en Janet Yellen ©Bloomberg

Maar opvallender is dat er ook twijfel lijkt te groeien over de belofte van Europese centraal bankiers om zeker tot september 2016 maandelijks 60 miljard euro in de financiële markten te pompen. De Europese inflatie is vroeger dan verwacht weer positief en waarschijnlijk zullen cijfers morgen bevestigen dat de Europese groei in het eerste kwartaal verder aantrok, van 0,3 naar 0,4 procent. 

Ook al ontkennen de Europese centraal bankiers in alle toonaarden dat de stimulus vroeger afgevoerd zal worden, toch lijken beleggers stilaan de kleinere koopwoede vanuit Frankfurt in de obligatiekoersen te verrekenen. En lagere obligatiekoersen vertalen zich in een hogere rente: de rente op tienjarig Duits papier stijgt vanmorgen bijvoorbeeld met 7 basispunten naar 0,68 procent. Dat is historisch gezien nog altijd extreem laag, maar een stuk boven het dieptepunt van 0,04 procent twee weken geleden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud