Rentelasten overheid zakken met 220 miljoen

©Photo News

De heel lage langetermijnrente doet de rentelasten van de federale overheid in 2019 met 220 miljoen euro dalen.

De aanhoudende rentedaling is slecht nieuws voor de spaarder, maar goed nieuws voor grote schuldenaars als de overheid. Dat bleek woensdag bij de voorstelling van het jaarverslag van de staatsschuld.

In de komende maanden daalt de gemiddelde rente onder 2 procent.
Jean Deboutte
Agentschap van de Schuld

De rentelasten van de federale overheid verminderen in 2019 met 220 miljoen naar 8,44 miljard euro of 1,82 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zei Alexandre De Geest, de administrateur-generaal van de schatkist, op een persconferentie. Ze daalden in 2018 voor het eerst onder 2 procent van het bbp.

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, verwacht dat de rentelasten zelfs nog wat lager uitkomen dan 8,44 miljard. 'We zijn bezig met een nieuwe raming.' Die zal rekening houden met de rentedaling van de jongste weken.

De gemiddelde rente op de uitstaande schuld daalde in 2018 naar 2,17 procent en brokkelde in de eerste vier maanden van 2019 verder af naar 2,06 procent. 'In de komende maanden daalt de gemiddelde rente onder 2 procent', voorspelt Deboutte.  

Gemakkelijk jaar

De schatkist ziet de rentelasten in 2020 en 2021 voort verminderen, omdat zij vervallende obligaties met een hoge coupon van bijvoorbeeld 3 procent kan herfinancieren tegen de huidige  marktrente, die veel lager is. De meevallers zullen de komende jaren wel kleiner zijn dan de voorbije jaren. De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte dinsdag naar 0,22 procent, het laagste peil sinds 2016.

We hebben een optimale looptijd bereikt.
Jean Deboutte
Agentschap van de Schuld

Deboutte merkte op dat 2018 een 'relatief gemakkelijk jaar' was voor de schatkist. 'De financieringsbehoefte daalde naar 33,6 miljard euro, het laagste peil sinds 2009. We moesten minder vervallende schuld herfinancieren omdat we de looptijd van de schuld hebben verlengd.' 2019 wordt nog gemakkelijker, want dit jaar daalt de financieringsbehoefte naar 30,1 miljard.

De gemiddelde looptijd van de schuld steeg in 2018 naar 9,62 jaar en nam in de eerste vier maanden van 2019 verder toe tot 9,88 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe kleiner de kwetsbaarheid voor een rentestijging.

Deboutte signaleerde wel dat de schatkist niet van plan is de gemiddelde looptijd nog te verlengen. 'We hebben een optimaal niveau bereikt.' De looptijd van de overheidsschuld is in België langer dan het Europees gemiddelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud