Rinascita van de Italiaanse industrie?

De Italiaanse fabrieksproductie streeg in mei met 40 procent. ©Bloomberg

De Italiaanse industriële productie veerde in mei dubbel zo sterk op als verwacht. De derde economie van de eurozone verbaast daarmee vriend en vijand. Maar het cijfer verhult kwetsbaarheden.

Una gran sorpresa vrijdag uit Milaan: de Italiaanse industriële productie steeg in mei dubbel zo veel als economen hadden voorspeld. De derde economie in de eurozone zag de output in fabrieken met 42 procent toenemen ten opzichte van april. Economen hadden een stijging van slechts 24 procent voorspeld.

Veel bedrijven in Zuid-Europa openden weer de deuren, nadat strenge quarantainemaatregelen werden versoepeld. Maar zelfs met die renaissance ligt de output nog altijd een vijfde onder het niveau van een jaar eerder.

'Voor mei komt het productiecijfer licht boven het Europese gemiddelde uit', zegt Nicola Nobile, econoom bij Oxford Economics. 'Het cijfer toont dat Italië toch alvast op dat vlak gelijke tred weet te houden.'

Ook een cijfer over de industriële productie in Frankrijk tekende een fors herstel op in mei. Economen waarschuwen dat de cijfers een vertekend beeld kunnen geven. Veel bedrijven en sectoren draaien nog niet op volle toeren en de werkloosheid zou fors kunnen stijgen zodra de hulpprogramma's eindigen. 

Het moment van de waarheid zal komen wanneer overheden hun steunprogramma's afbouwen.
Marchel Alexandrovich
Analist Jefferies

'Het moment van de waarheid zal komen wanneer verschillende steunregelingen van de Europese overheden geleidelijk worden afgebouwd', zegt Marchel Alexandrovich, analist bij Jefferies. 'Door de ongekende schok en het enorme aantal banen dat op de helling staat, is het onrealistisch dat de economieën qua tewerkstelling weer gauw op het niveau van 2019 komen.'

Vervuiling en vrachtverkeer

Omdat officiële macrocijfers pas met vertraging worden vrijgeven, kijken veel analisten naar andere indicatoren zoals de verkeersdrukte en het stroomgebruik om de economische activiteit te ramen. In Duitsland steeg de vrachtwagentraffiek in juni met 4,7 procent na een stijging van meer dan 6 procent in mei. Het vrachtverkeer was in april en maart stevig teruggelopen. 

Bij Citigroup blijkt uit een analyse van vervuilingsgegevens dat de economie nog aan een veel lager toerental draait dan in 2019. De emissieniveau's in Frankrijk en Duitsland liggen nog 15 procent onder het niveau van vorig jaar in juni. In Italië ligt de uitstoot nog 30 procent onder het niveau van een jaar geleden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud