Advertentie

Robinhood maakt slechtste debuut ooit

De openingskoers waardeert Robinhood op 32 miljard dollar. ©AFP

De beleggingsapp Robinhood begint zijn beurscarrière met het slechtste debuut ooit voor een bedrijf van zijn formaat. Voor de eigen klanten die intekenden in de hoop op een snelle winst is dat een stevige tegenvaller.

Met het Amerikaanse Robinhood was het donderdag de beurt aan een van de opmerkelijkste beursdebuten van een jaar waarin aan beursintroducties (IPO) geen gebrek is. De populaire beleggingsapp ontbolsterde helemaal tijdens de pandemie door verveelde millennials een uitlaatklep te geven op de beurs. De resulterende groei in klanten en omzet ging ook gepaard met de nodige controverses en boetes. Robinhood krijgt het verwijt van beleggen een verslavend en risicovol spelletje te maken, terwijl achter zijn ‘gratis’ beleggingstransacties een controversieel verdienmodel schuilt.

De enorme bagage aan risicofactoren die Robinhood meesleept, verklaart mogelijk de matige beleggersinteresse van de voorbije dagen. De introductieprijs werd woensdag vastgelegd op de onderkant van de prijsvork van 38 tot 42 dollar, waardoor het acht jaar oude bedrijf een waardering van 32 miljard dollar kreeg opgekleefd. De oprichters, Vlad Tenev (34) en Baiju Bhatt (36), kroonden zich daarmee tot miljardairs, met een vermogen van 2,4 miljard dollar voor CEO Tenev.

Pop

De lagere introductieprijs had als voordeel dat een grotere ‘pop’ - de koerswinst op de eerste dag - mogelijk was. Niet onbelangrijk, aangezien Robinhood een ongewoon groot percentage van zijn aandelen gereserveerd had voor zijn beleggingsklanten. Die kregen 20 tot 25 procent van de aandelen toegewezen, met als risico dat een mislukte IPO de eigen klanten met verliezen zou opzadelen.

Robinhoods is allerminst een schot in de roos. De eerste koers op Nasdaq lag pal op de introductieprijs, wat Robinhood waardeert op 32 miljard dollar. Kort nadien stond al een verlies tot 12 procent op de koersborden, het sluit de dag af met meer dan 8 procent verlies op 34,8 dollar. Hiermee vervangt het een andere online broker MF Global Holdings in 2007 als slechtste IPO ooit voor een bedrijf van die omvang.

Nu is het afwachten of de eigen klanten ook van Robinhood een wild schommelend meme-aandeel maken, in navolging van onder meer GameStop en AMC. Die aandelen werden begin dit jaar een favoriet mikpunt van het leger Robinhood-beleggers die elkaar via internetfora opzwepen om koersen de stratosfeer in te jagen en nadien te zien imploderen.

Volgens CNBC was Robinhood woensdag nog druk bezig zijn klanten te overtuigen aandelen te kopen, een aanwijzing dat de interesse bij institutionele beleggers matig was.

In een interview op de zakenzender CNBC zei Tenev dat hij nog niet echt heeft nagedacht over de vraag of Robinhood een meme-aandeel riskeert te worden. Wel verdedigt hij het fenomeen: worstelende bedrijven kunnen dankzij de koersboost 'middelen ophalen waarmee ze heel goede managementteams kunnen aantrekken en, in sommige gevallen, aan de toekomst bouwen'. Volgens CNBC was Robinhood woensdag nog druk bezig om zijn klanten te overtuigen aandelen te kopen, een aanwijzing dat de interesse bij institutionele beleggers matig was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud