Roebel onder druk door Amerikaanse sancties

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin. ©AFP

Behalve de munt krijgen ook Russische obligaties en aandelen klappen.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland. Ze wil de regering van president Vladimir Poetin straffen voor de aanval met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in het Verenigd Koninkrijk.

De Russische munt  daalt met 0,7 procent naar 76,7 roebel per euro, het laagste peil sinds april. De roebel zakte woensdag al met 3 procent omdat enkele Amerikaanse senatoren een wetsvoorstel indienden om Rusland te treffen met 'verpletterende' sancties voor de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Ook de Russische obligatiemarkt staat onder druk. De rente op tienjarige Russische staatsobligaties in roebel klimt van 8,05 procent naar 8,20 procent. De rente op vergelijkbaar Russisch dollarpapier stijgt van 5 procent naar 5,16 procent.

Aeroflot

De MOEX-index, een belangrijke Russische aandelenindex, noteert 0,7 procent lager. Een van de belangrijkste dalers is de luchtvaartmaatschappij Aeroflot.

De nieuwe sancties beperken de Amerikaanse uitvoer van technologische producten naar Rusland, meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington merkt op dat later dit jaar misschien nog strengere sancties volgen.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Amerikaanse sancties de Russische markten doen dalen. In april kondigden de VS sancties aan omdat Rusland geprobeerd heeft de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. De Russische markten stabiliseerden daarna dankzij de stijging van de olieprijs. Rusland is een belangrijke exporteur van olie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content