Rome en Madrid muilkorven shorters

De Italiaanse waakhond probeert de baissespeculatie op de beurs van Milaan aan banden te leggen (foto: AFP)

Rome en Madrid verbieden baissespeculatie in financiële aandelen. Een maatregel die eerder al weinig uithaalde en veeleer de verdeelde Europese crisisaanpak illustreert.

Een nieuwe crisis, een nieuw shortverbod. Dit keer verloopt het echter meer dan ooit in verspreide slagorde. Bij de zware bankencrisis in september 2008 was het shortverbod nog vrij algemeen, in augustus 2011 wisten alleen de Spaanse, Italiaanse, Franse en Belgische toezichthouders temidden wilde geruchten rond de Franse grootbank SocGen de violen te stemmen. Dat shortverbod hield een half jaar stand en verdween met de stille trom in februari.

Dit keer is zelfs van die beperkte eendracht geen spoor. De Italiaanse beurswaakhond Consob verbiedt in eerste instantie maar tot eind deze week - tot 27 juli - het shorten in financiële aandelen. De Spaanse waakhond CMNV legt meteen voor drie maanden - tot 23 oktober - shorters aan banden.

Het is sowieso de vraag of een shortverbod niet veeleer de gevolgen dan wel de oorzaak - de infernale link tussen wankele overheden en banken - bestrijdt. Dat beleggers Italiaanse en Spaanse banken onder vuur nemen, is veeleer een logisch uitvloeisel van de miljarden staatspapier van de eigen overheid die deze banken torsen.

Staatspapier waar ze gelet op de verkoopgolf in Spaans en Italiaans papier zware minwaarden op zullen moeten boeken, verliezen die de kapitaalbuffer van die banken dreigen uit te hollen.

België

Een shorter speculeert op een koersdaling. Hij verkoopt aandelen die hij niet heeft, en bij anderen gaat lenen, in de hoop ze later tegen een lagere koers terug te kopen. Dit keer volgt de Belgische waakhond FSMA tot nader order het Spaans-Italiaanse voorbeeld niet.

In België geldt wel een meldplicht. Concreet betekent het dat iedereen die een baissepositie van meer dan 0,25 procent van het uitstaande kapitaal van een financieel aandeel aanhoudt, dat aan de beurswaakhond moet melden. Zodra die aanmeldingsdrempel is overschreden, moet de shorter in kwestie elke nieuwe baissepositie van 0,01 procent of hoger melden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud