Rosier blijft op de beurs

©Jan de Meuleneir

Rosier blijft op de beurs. Het Oostenrijkse Borealis kreeg tijdens de heropening van zijn vrij karig overnamebod maar mondjesmaat aandelen van de meststoffenproducent toegestopt.

Borealis had begin september een overnamebod gelanceerd op Rosier. Dat kwam er nadat de Oostenrijkers eerder dit jaar al 56,86 procent van de Waalse meststoffenproducent in handen hadden gekregen door een belang van de Franse oliegroep Total over te kopen.

Borealis kreeg dus een belang van meer dan 30 procent in handen en was daarom wettelijk verplicht minderheidsaandeelhouders via een overnamebod de kans te geven tegen dezelfde voorwaarden uit te stappen.

Maar met een bod van 203,38 euro per aandeel toonde Borealis zich volgens de meeste analisten niet bepaald van zijn gulste kant. De prijs lag slechts 1,7 procent hoger dan de 200 euro waaraan Rosier noteerde toen het bod werd gelanceerd. Dat was geen probleem voor Total, aangezien voor de Franse oliereus Rosier niet bepaald een strategische participatie was.

Maar de kleine aandeelhouders hadden duidelijk oor naar het advies van analisten en haalden hun neus op voor het bod. Na afloop van het heropend overnamebod – dat tot 4 november liep – heeft Borealis nog altlijd maar 77,74 procent van Rosier in handen. Tijdens de heropening kregen de Oostenrijkers luidens een financiële publicatie slechts 6.182 extra stuks in handen.

Volgens analisten is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat Borealis Rosier effectief van de beurs wil halen. Met een belang van meer dan 75 procent hebben de Oostenrijkers vandaag al de onbetwiste controle over de groep. Het is volgens experts best mogelijk dat Borealis Rosier daarom nog even op de beurs laat noteren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud