Rotdag op beurzen, maar geen paniek

Een Duitse handelaar wrijft zich in de ogen bij een toespraak van de Griekse premier Alexis Tsipras. ©Bloomberg

De Griekse besognes bezorgden de beurzen een stevige oplawaai en de rentes in Zuid-Europa zaten stevig in de lift. Toch was er geen paniek op de markten. Strategen zien zelfs koopkansen.

De markten begonnen de nieuwe handelsweek maandag met een gigantische Griekse kater. Bij de openingsbel kreeg de Bel20 een oplawaai van bijna 5 procent. Ook op de andere Europese beurzen kleurden de schermen meteen bloedrood.

Op de obligatiemarkten vluchtten beleggers massaal naar veiligheid. De Duitse rente daalde daardoor fors. En opvallend, ook België behoorde tot het clubje van de zogenaamde veilige havens. De andere Zuid-Europese landen vielen dan weer uit de gratie, met stevig oplopende rentes voor Italië, Spanje en Portugal tot gevolg.

Er werd bij het ochtendgloren ook wild gespeculeerd over hoe dicht Griekenland nu bij de uitgang van de eurozone stond. Mohammed El-Erian, de bijzonder invloedrijke strateeg van het Duitse Allianz, schatte de kans op een ‘grexit’ op 85 procent. Ook tal van andere marktspecialisten schatten de kans op een exit groter dan de kans op een verlengd verblijf in de eurozone.

Keerpunt

Na enkele uren handelen, begonnen de gemoederen te bedaren. ‘Beleggers duwden eerst op de verkoopknop, en begonnen daarna pas na te denken’, merkte een handelaar op. Vanwaar die kentering? In de eerste plaats lieten verschillende Europese hoofdrolspelers duidelijk verstaan dat de deur naar een oplossing nog altijd op een kier staat. Onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande lieten weten dat er nog ruimte is voor een oplossing.

1 Bent u verrast door de reactie van de markt?

Neen, al bij al is dit een normale marktreactie. En zeker geen bloedbad. De Bel20 is zelfs zijn winst van vorige week niet verloren. Wij hadden ook verwacht dat de markt zich kranig zou houden. In contacten met grote investeerders zoals pensioenfondsen bleek de afgelopen weken duidelijk dat een grexit niet meer als een risico voor het systeem wordt gezien. De appetijt bij beleggers voor aandelen uit de eurozone blijft gewoon bestaan.

2 Wat verwacht u de komende dagen? 

We staan voor een moeilijke start van de zomer. Griekenland zal op korte termijn op de beurzen blijven wegen. Anderzijds zijn er voldoende elementen die de markten ondersteunen. Het soepel beleid van de Europese Centrale Bank houdt de rentes laag en zorgt voor rust op de obligatiemarkten. En de lage euro en rente zorgen voor stevige rugwind op de beurzen.


3 Wat is uw voornaamste advies aan beleggers? 

Beleggers die opwaarts potentieel zien voor Europese aandelen, zijn niet gek. De fundamenten ogen nog altijd gezond. Iedere grote correctie biedt daarom een instapmoment. Op het einde van het jaar zullen de Europese beurzen hoger staan dan nu.

Nog belangrijk voor de beurzen was de stevige daling van de euro. Bij de opening van de Europese marken dook de euro 2 procent lager onder 1,10 dollar per euro. Een goedkopere eenheidsmunt is een opsteker voor Europese bedrijven die uitvoeren naar de rest van de wereld. Bij de slotbel in Europa stond de euro terug op 1,12 dollar per euro, het peil van vorige vrijdag.

Tot slot speelde ook het ruimere beursklimaat in de kaart van een herstel na de forse ochtendverliezen. Want ondanks alle doemberichten, blijven de meeste strategen optimistisch over de beurs. 'Houdt uw kruit droog, want in de loop van de komende dagen en weken kunnen zich nog mooie koopgelegenheden voordoen', adviseerde onder meer Société générale. Ook JPMorgan sprak over een koopgelegenheid (Lees kader).

Slotsom

Bij de slotbel in Brussel stond de Bel20 nog 2,6 procent in het krijt. De toonaangevende Eurostoxx50-index liet uiteindelijk toch 4,2 procent liggen. Op de obligatiemarkt sloeg het plaatje niet meer om. Door de vlucht naar veiligheid daalde de Belgische rente 7 basispunten naar 1,25 procent en de Duitse 14 basispunten naar 0,78 procent. De Italianen en Spanjaarden zagen de rente omgekeerd ruim 20 basispunten stijgen naar zowat 2,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud