Roubini: 'Ik geloof in kapitalisme'

Ik geloof in het kapitalisme. Ik geloof in globalisering. Maar het kan niet dat de crisissen zich blijven opstapelen. Politici mogen de moeilijke beslissingen niet blijven uitstellen. Eens dat gebeurt, kan de uitkomst best positief zijn.’ Nouriel Roubini, een van de populairste economen van het moment, heeft op het ‘The Future of Capitalism’-evenement van Mediafin, de uitgever van De Tijd en L’Echo, bewezen dat hij meer in zijn mars heeft dan zijn bijnaam Dr. Doom laat vermoeden. 

De Amerikaanse econoom, een kind van Iraanse ouders, dankt zijn donkere reputatie aan een voorspelling uit 2005. Terwijl de meeste economen de bomen tot in de hemel zagen groeien, voorspelde Roubini dat de huizenmarkt in de VS zou kapseizen en de wereldeconomie in een diepe recessie zou dompelen. Roubini is vijf jaar later een van de meest gevraagde economische sprekers ter wereld.

De vijftiger - kalend, bleek gezicht, borstelige wenkbrauwen - bleef gisteravond ijzig koel onder zijn sterrenstatus. Al liet hij bijwijlen doorschemeren waarom net van hem tientallen glamourfoto’s op het internet circuleren. ‘Geef mij maar een Oscar in plaats van een Nobelprijs’, grapte hij tijdens het slotdebat met Frederik Delaplace, redactiedirecteur van Mediafin, en Geert Noels, hoofdeconoom van economisch adviesbureau Econopolis.

Maar voor de goed 800 aanwezigen in Tour&Taxis in Brussel was hij vooral een gedreven academicus. In drie kwartier legde de topeconoom in sneltreinvaart, én zonder één keer van zijn glas water te nippen, uit hoe de wereldeconomie in crisis verzeilde, hoe ze eruit kan raken, en hoe de toekomst van het kapitalisme er kan uitzien. Met één rode draad: een gemakkelijke oplossing is er niet.

De Europese schuldcrisis? ‘Overheden moeten besparen, maar de ECB moet de rente nog meer verlagen.’ Klimt Europa daarmee uit het dal? ‘Neen, want landen als Spanje, Portugal en Griekenland moeten ook grondig hervormen om opnieuw competitief te worden.’ En wat daarna? ‘De schuldzorgen kunnen zich uitbreiden naar de VS en het VK.’ Wat is er wereldwijd nodig? ‘Politieke moed. Dan kan de uitkomst positief zijn: een evenwichtiger kapitalisme.’

Maar in de tussentijd wordt het op de tanden bijten. Al suste hij het overwegend Belgische publiek: ‘België is Griekenland niet. Maar dan hebben jullie wel een stabiele regering nodig.’

Lees ook het exclusieve interview met Roubini: 'Euro moet naar 1 dollar of minder'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud