Advertentie
Advertentie

Ruim helft beleggers tegen meerwaardetaks

De meeste particuliere beleggers kanten zich tegen alle vormen van extra belastingen op aandelen. Maar het aantal voorstanders van een meerwaardetaks neemt toe, zeker als de opbrengst volledig gebruikt wordt om de lasten op arbeid te verlichten.

 Dat blijkt uit de tweede grootschalige enquête ‘De Stem van de Aandeelhouder’ van De Tijd en Deminor, het advieskantoor voor aandeelhoudersactivisme en beleggersbescherming. Meer dan 6.100 respondenten vulden de enquête in, van wie 60 procent zich als ‘actieve belegger’ omschrijft.

Een algemene vermogenstaks ziet 70 procent niet zitten. Maar in het kader van een taxshift, om de lasten op arbeid te verlagen, stijgt het aantal voorstanders van een meerwaardetaks op aandelen naar 36 procent en is nog 57 procent tegen. Vorig jaar kantte nog twee derde van de respondenten zich tegen elke vorm van meerwaardebelasting. De taxshift die de regering wil doorvoeren wordt bij de beleggers dus iets breder gedragen, ook al snijden ze daarmee in eigen vel. Veel beleggers merken wel op dat een meerwaardebelasting niet verenigbaar is met de huidige beurstaks en dat ook minwaarden in rekening moeten worden gebracht.

Opmerkelijk is dat de respondenten amper een onderscheid maken tussen het belasten van meerwaarden naargelang de aandelen lang worden bijgehouden of binnen het jaar worden verkocht. ‘Dat is een belangrijk signaal naar de regering,’ meent Deminor-partner Pierre Nothomb. ‘Zelfs als je enkel speculatieve transacties zou belasten, is dat negatief voor de beurs. De verhandelbaarheid zou afnemen, zeker voor de kleine en middelgrote aandelen, wat op de koersen zal wegen,waardoor de Belgische bedrijven moeilijker geld zullen kunnen ophalen’.

‘Ik merk dat de overgrote meerderheid nog altijd tegen extra belastingen is’, reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laconiek. ‘Dit zijn interessante resultaten waar we verder geen oordeel over vellen of appreciatie aan geven, omdat we de voorbereiding van de taxshift in alle sereniteit binnen het kabinet en binnen de regering willen laten verlopen.’ De regering vat de gesprekken over een taxshift na de paasvakantie aan en hoopt voor de grote vakantie te landen.

Uit de enquête blijkt voorts dat de beleggers graag meer vrouwen aan de top van de bedrijven willen zien. Vrouwen zouden bijdragen tot betere resultaten, zoals bij Belgacom of Melexis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud