Rush op rommel en teleurstellende tech ontlokken verkoopgolf

Professionele beursmakelaars moeten toekijken hoe een leger kleine traders de markt in de tang neemt.

De markt zit in een storm nu een leger kleine beleggers zich in de krochten van de beurs op rommelaandelen werpt. Daarmee zetten ze indirect 'mainstream' aandelen onder grote druk.

Het predicaat maakt in de huidige tijden misschien niet meer zo veel indruk, maar wat we nu meemaken is ongezien. Kleine beleggers verenigen zich op internetfora als Reddit en doen in de krochten van de markt meerdere aandelen met duizelingwekkende percentages stijgen.

Na GameStop zijn nu ook de met schulden overladen cinemagroep AMC , de bankroete videotheekketen Blockbuster en de hoofdtelefoonproducent Koss aan de beurt. Het gaat telkens om bedrijven in financiële ademnood met een heikel fundamenteel plaatje.

De jacht op rommelaandelen zet druk op meer 'mainstream' activa. Hefboomfondsen verkopen winstposities om de verliezen op hun belegerde shortposities, waarbij ze net uitgaan van dalende koersen voor bovengenoemde rommelaandelen, te compenseren. Nasdaq (-3%) en S&P500 (-2,6%) beleefden woensdag hun slechtste dag sinds oktober. De Fed (centrale bank) waarschuwde voor een lang economisch herstelpad, maar liet zijn beleid ongewijzigd.

'Een bijkomende zorg op de korte termijn is of de koersexplosies in de risicovollere delen van de financiële markten een cascade-effect veroorzaken', schrijft Sean Darby, de hoofdstrateeg van Jefferies. 'Daardoor krijg je een gedwongen verkoop van gewone aandelen om de verliezen te compenseren'.

Je krijgt een gedwongen verkoop van gewone aandelen om de verliezen te compenseren.
Sean Darby
Jefferies-hoofdstrateeg

'Het geloof in een efficiënte werking van de markt, waarbij activa op hun faire waarde worden beoordeeld, wordt zwaar op de proef gesteld', zegt Darby.

Tesla

De verkoopdruk op de meer gewonen aandelen wordt kracht bijgezet door een reeks teleurstellende bedrijfsresultaten.

De iPhone-producent Apple was ondanks sterke recordcijfers voorzichtig in zijn outlook en viel nabeurs terug. De e-autobouwer Tesla rapporteerde een lager dan verwachte winst bij een recordomzet. Een 'gemengd rapport' dat beleggers in het populaire aandeel teleurstelt. De socialemediagroep Facebook waarschuwde dan weer voor 'significante onzekerheden' in 2021, verwijzend naar de toenemende regelgeving en de druk op de advertentiemarkt. En in Zuid-Korea vielen de winstcijfers van Samsung tegen.

Bel20

De Bel20 moet te midden van alle tumult mee in het defensief en verliest donderdag opnieuw 1,5 procent nadat de index woensdag zijn slechtste dag in een maand heeft beleefd. De index duikt onder 3.600 punten en verloor in de jongste drie weken bijna 5 procent.

Veilige havens als de dollar en de goudprijs sterken aan. Ook de bitcoin maakt eerdere verliezen goed en gaat weer ruimer boven 30.000 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud