Advertentie

Rusland, een wanbetaler die bulkt van het geld

Het Russische ministerie van Financiën noemt het label 'wanbetaler' een farce. ©REUTERS

Voor het eerst sinds 1918 komt Rusland de verplichtingen op zijn buitenlandse schuld niet na. Het land kan nochtans vlot betalen, maar mag dat door de westerse sancties niet doen.

'Sancties zijn van toepassing op dit effect.' Elke belegger ziet die boodschap meteen in rode letters als hij op een scherm van de informatieleverancier Bloomberg de koers opzoekt van een Russische obligatie. Het tweede dat opvalt, is de extreem lage koers: de 1 miljard euro aan 25-jarig schuldpapier die Moskou in mei vorig jaar uitgaf, noteert nog aan 24 procent van de nominale waarde (zie grafiek onderaan). Dat wil zeggen dat beleggers ervan uit gaan dat ze van de verstrekte 1 miljard in 2036 nog 240 miljoen euro zullen terugzien.

Op het eerste gezicht is de lage koers niet zo vreemd. Bloomberg merkt op dat Rusland sinds zondagnacht formeel in gebreke is. Op 27 mei miste Moskou een rentebetaling van 100 miljoen dollar op zijn buitenlandse obligaties. Vervolgens had het land 30 dagen om de betaling alsnog uit te voeren, maar die periode liep zondag om middernacht af.

En dus staat Rusland voor het eerst sinds 1918 te boek als een 'wanbetaler'. Merk op dat Moskou ook in 1998 in gebreke bleef, maar dat betrof toen roebelschulden.

De omstandigheden zijn wel compleet anders dan in 1918. Ruim een eeuw geleden hadden de pas geïnstalleerde communisten geen enkele wil of mogelijkheid om de gigantische buitenlandse schulden van tsaristisch Rusland - zo'n 1.000 miljard dollar aangepast voor inflatie, tegenover 20 miljard dollar buitenlandse schuld nu - af te lossen.

Dit keer bulkt de Russische schatkist van het geld. Dat was al zo voor de invasie van Oekraïne met over een decennium zorgvuldig opgebouwde reserves. En door de hoge energieprijzen blijft er ondanks de westerse economische sancties een paar miljard dollar per week naar de Russische schatkist vloeien en is de Russische roebel naar het hoogste peil in jaren gestegen.

Geld dat door de westerse sancties, een gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, echter niet kan worden aangewend om internationale obligatiehouders te betalen.

Moskou probeert die klip te omzeilen door een equivalent bedrag in roebel van de betalingen in dollar of euro op de rekening te zetten, maar de prospectus van de obligaties laat zo'n betaling in lokale munt niet toe. Nog los van het feit dat het heel twijfelachtig is dat houders van het papier de gestorte roebels überhaupt zouden kunnen opnemen.

De Russische minister van Financiën Anton Siluanov omschrijft de situatie als een 'farce'. 'Iedereen kan zeggen wat hij wil. Maar iedereen moet ook snappen dat wij op geen enkele manier een wanbetaler zijn.'

Dat brengt ons bij nog een bizar aspect van deze 'wanbetaling': er is niemand om die als dusdanig te benoemen. Alle westerse ratingbureaus hebben in reactie op de sancties tegen Rusland hun kredietscore van het land geschrapt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud