Russische olieproductie piekt

Olie-opslagtanks nabij Salym, in het noordwesten van Siberië ©Bloomberg

In het spoor van Saudi-Arabië houdt ook Rusland de oliekraan wijd open. De Russische olieproductie klom in 2014 naar het hoogste peil in ruim een kwart eeuw.

De tuimelende olieprijs mag de lokale economie dan al tot een zware recessie veroordelen, Rusland houdt niettemin ook zelf de oliekraan wijd open. In december piekte de Russische olieproductie volgens het ministerie van Energie op gemiddeld 10,67 miljoen vaten per dag (zie grafiek). Dat is het hoogste peil sinds het eind van de Sovjet-Unie. Het Sovjet-record, 11,4 miljoen vaten per dag, stamt uit 1987.

Een grote verrassing is de recordproductie niet. Moskou liet eind november weten de geplande productieverlaging niet door te voeren. Dat was een reactie op de beslissing van Saudi-Arabië, de invloedrijkste speler binnen het oliekartel OPEC, om de oliekraan ondanks de zwakkere vraag te blijven opendraaien.

Door de combinatie van zwakke vraag en overvloedig aanbod is de olieprijs sinds juni gehalveerd: een vat Brent-Noordzeeolie kost nu nog zo'n 57 dollar, tegenover 115 dollar midden juni.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud