S&P looft flexibele Ieren

S&P krikt de kredietscore van Ierland op. Het ratingbureau stipt aan dat Ierland zijn loonkosten op vijf jaar met ruim een vijfde verminderd heeft, wat het eiland tot een investeerdersmagneet maakt.

Van alle ratingupdates die Standard & Poor's bijna traditiegetrouw op vrijdagavond uitstuurde, is zonder twijfel het Ierse rapport interessantst. Het Amerikaanse ratingbureau verhoogt de kredietscore van Ierland met één trapje, van BBB+ naar A-. Dublin is zo weer twee trapjes van de categorie 'rommel' verwijderd.

Ierland heeft zijn in tegenstelling tot andere Europese crisislanden als Portugal en Spanje een bijna legendarisch flexibele economie. Zweet is bijna letterlijk het belangrijkste exportproduct van het land. Het bruto nationaal inkomen is bijna een vijfde lager dan het bruto binnenlands product, omdat een groot deel van de collectieve productie rechtstreeks naar de resultatenrekening van buitenlandse multinationals vloeit. 

De Ieren leverden om na de crisisjaren weer concurrentieel te worden op de wereldmarkt zwaar in: S&P stipt aan dat de reële loonkosten de voorbije vijf jaar met liefst 21 procent gezakt zijn en nu weer op het peil van 2005 zitten.

Het gevolg is dat Ierland als vanouds een magneet is voor buitenlandse investeerders: in 2013 stroomden 26,7 miljard investeringen het land in, liefst 16 procent van het bruto binnenlands product. In de IT-sector, bijvoorbeeld, breidden bedrijven als Facebook, Google en eBay hun activiteiten de jongste jaren fors uit. Zeker voor Amerikaanse bedrijven is Ierland een logische keuze, met zijn goedkope, flexibele én Engelstalige werkkrachten.

S&P verwacht nu dat de Ierse economie tussen nu en 2016 jaarlijks gemiddeld met 2,7 procent groeit. Eerder lag de lat op 2 procent.

Bankenstein

Uiteraard is de 'Bankenstein'-erfenis daarmee verre van verdwenen. De Ieren draaiden collectief op voor hun roekeloze bankiers, die na de vastgoedboom van de jaren 2000 in 2008 stuk voor stuk door de belastingbetaler gestut moesten worden. De overheidsschuld piekte in 2013 op 127 procent van het bbp en zou tegen 2017 tot 112 procent afnemen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud