Advertentie

S&P500-zitje katapulteert Moderna naar record

Een intussen mondiaal bekend beeld: Taiwanezen schuiven aan voor hun Moderna-vaccinprik. ©REUTERS

Beleggers waarderen de vaccinfabrikant nu op 115 miljard dollar, tegenover 7 miljard voor de pandemie.

Op een slechte Wall Street-dag - de Dow Jones sloot stevig in het rood - zette Moderna nog maar eens een record neer. Het biotechbedrijf schreef ruim 10 procent bij naar 286 dollar. De reden: de indexbeheerder S&P kondigde gisteravond aan dat Moderna vanaf 21 juli in de invloedrijkste aandelenkorf van Wall Street zal noteren. 

De vaccinfabrikant - ticker MRNA - is logischerwijs een van de grote winnaars van de pandemie en is sinds de beursgang eind 2018 ruim vertienvoudigd, met een beurswaarde die sinds de wereld kennismaakte met Covid-19 van minder dan 10 miljard naar 115 miljard dollar racete. De deltavariant gaf het aandeel recent nog een extra shot in de arm

Covid-19 heeft niet alleen de beurskoers, maar ook de resultatenrekening een boost gegeven. Het biotechbedrijf evolueerde van verlieslatend naar bijna onzedig rendabel. Over het eerste kwartaal van 2021 boekte Moderna op 1,73 miljard productverkopen - tegenover nul een jaar eerder - een coole 1,22 miljard dollar nettowinst.

De impact bij Moderna is veel groter dan bij Pfizer, dat een vaccin met een vergelijkbare technologie ontwikkelde. Bij de gigant Pfizer kan zelfs die voltreffer de twijfel over een al jaren kwakkelende omzet niet helemaal wegnemen, Moderna is daarentegen een 'pure' vaccinspeler.

De koersklim én de rendabele onderste lijn openen nu de weg naar de S&P500. De indexbeheerder eist voor een opname in de aandelenkorf dat bedrijven enkele kwartalen op rij nettowinst voorgelegd hebben.

Moderna zal in de beursgraadmeter Alexion vervangen, een biotechbedrijf dat wordt overgenomen door .... een andere vaccinfabrikant, het Britse AstraZeneca. 

De pionier in elektrische auto's Tesla illustreerde eind vorig jaar al dat een promotie naar de S&P500 de koopwoede in de promovendus nog wat crescendo kan doen gaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud