Advertentie
Advertentie

's Werelds grootste aandeelhouder boekt grootste verlies sinds 2008

Trond Grande, deputy CEO van Norges Bank Investment Management. ©Bloomberg

Het Noorse staatsinvesteringsfonds slikte vorig jaar een verlies van 14 procent door het ontij op de beurzen. Het bouwde belangen in gas- en oliebedrijven af.

Het Noorse staatsinvesteringsfonds (NBIM) rapporteerde zijn grootste verlies sinds de financiële crisis van 2008. Het reusachtige fonds, met 1.200 miljard euro aan beheerde activa, ontsnapte niet aan de hoge inflatie, de stijgende rentetarieven en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Het fonds, dat de olie- en gasrijkdommen van Noorwegen belegt, verloor vorig jaar 14,1 procent, wat overeenkomt met ongeveer 151 miljard euro. Het klopte daarmee nog nipt zijn referentie-indexen. Sinds de oprichting in de jaren 90 boekte het staatsfonds een gemiddeld rendement van 6 procent per jaar.

Advertentie

De oorlog in Europa, de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven hadden een negatieve invloed op de aandelenmarkt en de obligatiemarkt, wat ongebruikelijk is.

Nicolai Tangen
CEO Noors staatsinvesteringsfonds

CEO Nicolai Tangen en deputy CEO Trond Grande waarschuwden het afgelopen jaar al dat de groei van het fonds wellicht niet zou aanhouden in een omgeving met stijgende financieringskosten en een hogere inflatie. Het genereren van extra rendement in dalende markten is de sleutel, zei Tangen. 'De markt werd beïnvloed door de oorlog in Europa, de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven. Dat had tegelijkertijd een negatieve invloed op zowel de aandelenmarkt als de obligatiemarkt, wat ongebruikelijk is.'

Inflatie grootste bedreiging

Het staatsinvesteringsfonds is grotendeels een indextracker en belegt volgens een strikt mandaat van het Noorse ministerie van Financiën. Het probeert het meeste uit zijn beperkte speelruimte te halen in een poging de gebruikte benchmark te verslaan. Dat is in acht van de jongste tien jaren gelukt.

NBIM voorspelde in 2021 dat inflatie de grootste bedreiging voor de kapitaalmarkten zou worden. Het fonds nam daardoor een onderweging in aandelen en obligaties en een overweging van geïntegreerde energie- en mijnbouwbedrijven in zijn aandelenportefeuille.

Daarop werd vorig jaar winst genomen na de sterke stijging van de energieprijzen, blijkt uit de nieuwe lijst met beleggingen die eens per jaar wordt gepubliceerd. Het fonds verkleinde zijn belangen in Shell  , TotalEnergies   , ExxonMobil  , Chevron  en BP.

Het fonds bezat eind vorig jaar 3,14 procent van Shell, een belang ter waarde van ruim 6 miljard euro. Shell is het grootste olie- en gasbelang in de portefeuille met meer dan 9.000 deelnemingen. Uit de lijst blijkt nog dat het Noorse fonds, de grootste aandelenbelegger ter wereld, 0,87 procent heeft van Tesla.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.