Advertentie

Salvini zet met één quote beurzen op herstel

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. ©REUTERS

De verrassende nieuwe beleggersheld heet Matteo Salvini. De Italiaanse vicepremier suggereert met één welgemikte quote de confrontatie met Europa over de begroting niet op de spits te willen drijven.

Soms volstaat één quote om miljarden beleggersgeld in beweging te brengen. Nog meer dan over de brexit tobben beleggers al maanden over Italië. En dan vooral over de confrontatie van Rome met Europa - én beleggers - over de begroting. Rome diende voor 2019 een begroting in met een tekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), drie keer meer dan afgesproken. 

Salvini, vicepremier in Italië maar in de feiten de invloedrijkste figuur in politiek Rome, suggereert nu dat Italië bereid is de toon iets te milderen.

In een gesprek met de nieuwsdienst AdnKronos zegt de vicepremier niet getrouwd te zijn met die 2,4 procent, zolang het doel - de Italiaanse economie stimuleren - maar overeind blijft. 'Of het nu 2,2 of 2,6 procent is, maakt niet uit. Het gaat mij niet om de decimalen, wel om het sérieux'. 

Daarbij hoort wel de kanttekening dat de an sich 'expansieve' begroting zo goed als zeker dode letter zal blijven. Economen waarschuwen zelfs dat de kans reëel is dat de Italiaanse economie nu al in een recessie is gesukkeld, als gevolg van het geschokte beleggersvertrouwen.

Duurder krediet

De kopersstaking - Italië moet jaarlijks 250 miljard schuld zien te herfinancieren - joeg de rente fors hoger, wat kredieten voor Italiaanse gezinnen en bedrijven meteen duurder maakt. 

Toch zorgt het vleugje compromisbereidheid van de belangrijkste politicus in Rome, hoe bescheiden ook, voor optimisme. De Europese beurzen  boeken meer dan 1 procent winst, aangevoerd door de banken: de DJ Stoxx Banken-index herstelt 2,5 procent, de Italiaanse reuzen Unicredit (+6%) en Intesa Sanpaolo (5,7%) op kop. 

Ook op de obligatiemarkten is er wat ontspanning. De Italiaanse lange rente zakt 24 basispunten naar 3,17 procent en noteert nu een half procentpunt onder de piek van midden oktober, 3,68 procent. Het renteverschil van Duitsland blijft met 280 basispunten wel fors.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud