Saoedi-Arabië lanceert prijzenoorlog op oliemarkt

Amin Nasser, de CEO van Aramco. ©REUTERS

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco lanceert de grootste prijsverlaging in 20 jaar. De beurskoers zakt onder de introductieprijs.

Aramco verlaagt in april de officiële verkoopprijs van zijn belangrijkste oliesoort Arab Light met 6 dollar voor Aziatische klanten, met 7 dollar voor Amerikaanse klanten en met 6 tot 8 dollar voor klanten uit Noordwest-Europa. Dat staat in een document dat het persbureau Bloomberg kon inkijken. Analisten hadden een prijsverlaging met 1,9 dollar voorspeld.

De prijsverlaging komt een dag na de mislukte onderhandelingen tussen het oliekartel OPEC en Rusland over een beperking van de olieproductie. De OPEC stelde voor zijn productie met 1 miljoen vaten per dag te verminderen om de olieprijs op te krikken. Maar het eiste dat Rusland en zijn bondgenoten hun productie met 500.000 vaten terugschroeven. Moskou weigerde. De olieprijs op de markt is sterk gezakt omdat de corona-epidemie de vraag naar olie sterk doet dalen.

Benzine en diesel

De forse prijsverlaging van Aramco is een aanwijzing dat de Saoedi's zullen proberen marktaandeel te winnen. De OPEC-landen kunnen vanaf april in principe een onbeperkte hoeveelheid olie produceren en exporteren. De huidige productiequota doven dan uit. Als meerdere OPEC-landen hun productie verhogen kan de prijs op de markt nog meer dalen.

De aandelenmarkten van het Midden-Oosten reageren negatief op de prijzenoorlog. De beurskoers van Aramco, de onderneming met de grootste beurswaarde ter wereld, zakt zondag voor het eerst onder de introductieprijs. Aramco noteert sinds 11 december op de Saoedische beurs. Ook in Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten dalen de beurzen fors.

De prijs van Brent-olie op de markt zakte vrijdag met 9 procent naar 45,5 dollar per vat, het laagste peil sinds juli 2017. Als die olieprijs de komende dagen niet opveert, zullen benzine, diesel en huisbrandolie in de nabije toekomst goedkoper worden. De prijs van Brent daalde sinds begin dit jaar met 30 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud