Advertentie
Advertentie

Saxo België stuurt beleggers naar Nederland

©Lieven Van Assche

De Belgische tak van de Deense Saxo Bank meldt op zijn website een heroriëntering van de activiteiten in ons land. De rekeningen van Nederlandstalige klanten verhuizen - bij akkoord - naar Amsterdam, de rekeningen van Franstalige naar Parijs.

'Saxo Bank heroriënteert zijn activiteiten in België.' Met die gortdroge mededeling laat de Deense onlinebeleggingsbank op haar website weten dat de Belgische dochter, een bijkantoor van het Franse Saxo filiaal, de deuren sluit.

De Belgische klanten krijgen een buitenlandse rekening, als ze daarmee akkoord gaan. 'De trading rekeningen van Nederlandstalige klanten zullen voortaan geopend worden bij Saxo Bank Amsterdam', leest de mededeling. Franstalige klanten krijgen een rekening in Frankrijk. 

Volgens Saxo heeft de beslissing niets te maken met de afgelopen weekend aangekondigde speculatietaks, de belasting van 33 procent op de winst op aandelen en turbo's die binnen de zes maanden na aankoop verkocht worden. 'Ons kantoor in Brussel was bijzonder klein. We denken dat we onze Nederlandstalige klanten beter kunnen bedienen vanuit het grotere kantoor in Amsterdam, en de Franstalige vanuit het kantoor uit Parijs. Voor sommige diensten was dat trouwens vandaag al het geval', klinkt het.

Voor de klanten van Saxo heeft een verhuis van hun rekening naar het buitenland practische gevolgen. De klanten moeten de opbrengsten uit dividenden, interesten en in de toekomst meerwaarden aangeven op de belastingaangifte. Bovendien moet de rekening worden aangegeven bij het meldpunt van de Nationale Bank.

De Deense bank geeft geen cijfers vrij over het aantal klanten of rekeningen per land waar het actief is. Ook het beheerd vermogen in ons land blijft een vraagteken. Bij Saxo in Brussel werken drie mensen, die volgens het bedrijf 'bij de groep blijven werken'.

Saxo mikt met zijn aanbod en uitgebreid productgamma (aandelen, obligaties, fondsen, afgeleide producten) op zeer actieve beleggers. Het vertrek kost de overheid dus wel wat inkomsten aan beurstaksen. Het besluit van de Denen toont ook aan dat buitenlandse banken de rekeningen van hun Belgische klanten eenvoudig - 'een handtekening volstaat', klinkt het op de helpdesk - naar een ander land verhuizen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud