Schaarste aan aandelen en obligaties stut markten
Er is volgend jaar wellicht veel meer vraag naar aandelen en obligaties dan aanbod. Die mismatch is een sterke motor om de prijzen hoger te sturen.
Op de financiële markten heerst al enige tijd schaarste aan effecten om in te investeren, blijkt uit een rondvraag van de nieuwsdienst Reuters bij banken en beurshuizen. Hoewel bedrijven in 2020 wereldwijd voor bijna 1.000 miljard dollar nieuwe aandelen naar de beurs brachten, volstond dat niet om aan de extra vraag van beleggers te voldoen.
Er verdwenen ook veel bedrijven van de beurs door biedingen van hun hoofdaandeelhouders of door investeringsgroepen. Ondernemingen kopen ook eigen aandelen in. In de obligatiemarkt halen de centrale banken veel papier uit de markt. In de eurozone houden de centrale banken ongeveer de helft van alle staatsobligaties aan.
In 2021 wordt de schaarste nog groter. ‘We verwachten een mismatch van 1.100 miljard dollar tussen vraag en aanbod’, zegt JPMorgan. ‘De vraag naar aandelen en obligaties zal met zo’n 600 miljard dollar groeien. Het aanbod zal met 500 miljard krimpen.’
Particulieren
Voor de stijgende vraag zijn de particuliere beleggers verantwoordelijk. ‘De ultralage rente en de mooie beurswinsten sturen particulieren naar aandelen. In 2020 waren ze goed voor een kwart van de beurshandel in de VS, tegen slechts 10 procent in 2019’, zegt Citadel Securities.
De analisten voorspellen ook een forse toename van de inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Het voorbije kwartaal lag die wegens de coronacrisis 42 procent lager dan vorig jaar. Maar deze week gaf de Federal Reserve de banken opnieuw de toelating om eigen aandelen in te kopen. Enkele grote spelers gaven al aan de inkoop in 2021 te hervatten.
De schaarste vormt een motor voor stijgende aandelenkoersen en lage obligatierendementen. 'Ook in 2018 was er een gelijkaardig tekort. Toen stegen de beurzen 25 procent', stelt JPMorgan.
Meest gelezen
- 1 Imec presenteert vastestofbatterij die elektrisch rijden fors goedkoper kan maken
- 2 Veel vaker ‘medisch ontslag’ voor langdurig zieke dan re-integratie
- 3 Belfius pompt miljoenen in Franse superapp rond gezondheidszorg
- 4 Nike lobbyde tot bij De Croo om monsterclaim van douane en fiscus te ontlopen
- 5 Optimisme over Vlaams akkoord, al ziet vooral CD&V nog enkele angels