'Schaf voorheffing op spin-offs af'

Paul Huybrechts, de voorzitter van de VFB. ©BELGA

De nieuwe minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet de roerende voorheffing op aandelen die uit een spin-off ontstaan, zo snel mogelijk afschaffen. Dat eist de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) in een open brief.

De Nederlandse elektronicareus Philips die zijn verlichtingsdivisie afstoot, de Amerikaanse computergigant Hewlett-Packard die zich in twee splitst en de antivirusspecialist Symantec die broedt op een opsplitsing: scheiden lijkt de nieuwe rage op de aandelenmarkten. Een goede zaak, menen veel beleggers. Want dergelijke opsplitsingsscenario's hebben in het verleden al veel aandeelhouderswaarde opgeleverd.

Maar Belgische beleggers die hierop willen inspelen, moeten wel beseffen dat ook de fiscus die scheidingsperikelen op de voet volgt. Die houdt een roerende voorheffing van 25 procent in op de nieuwe aandelen die uit zo'n spin-off ontstaan. 

'Geen dividend'

Dat is onterecht, benadrukt de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) in een open brief aan Johan Van Overtveldt, de nieuwe minister van Financiën. 'Een aandelensplitsing is geen 'dividend' en dus geen inkomen', luidt het. 'De aandeelhouder wordt er in principe niet rijker van. De roerende voorheffing op aandelensplitsingen is als het ware een willekeurige vermogensbelasting en zorgt voor veel onzekerheid.' 

In de open brief haalt de VFB het voorbeeld van Hewlett-Packard aan om te illustreren welke  zware gevolgen deze roerende voorheffing op spin-offs kan hebben voor een beleggersportefeuille. Hewlett-Packard kondigde onlangs aan dat het zich wil opsplitsten in een software- en een pc- en printerdivisie.

'Het probleem van de roerende voorheffing zou hier een stuk schrijnender kunnen zijn', merkt de VFB op. 'Het zou immers om twee 'nieuwe' aandelen kunnen gaan. En aangezien er roerende voorheffing wordt geheven op 'nieuwe' aandelen, zou het wel eens kunnen dat er op het geheel 25 procent moet worden betaald. Beleggers zouden dan op een dag eensklaps 25 procent van de waarde van hun aandelen verliezen. Een beetje dramatisch, deze pure vermogensbelasting', besluit de VFB.

Verkopen en terugkopen

VFB eist dan ook dat  de nieuwe minister van Financiën de roerende voorheffing op aandelen die uit spin-offs ontstaan, meteen afschaft. 'Het zou heel wat onaangename verrassingen en onzekerheid de wereld uit helpen. Zolang er evenwel geen duidelijkheid komt, zit er niets anders op dan de aandelen voor de splitsing te verkopen en na de splitsing eventueel terug te kopen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud