Schatkist leent 17 procent minder dan vorig jaar

Jean Deboutte, de topman van het Federaal Agentschap voor de Schuld. ©BELGA

De federale overheid moet dit jaar 17 procent minder ontlenen dan in het pandemiejaar 2020. Met een verwachte gemiddelde rente van 0,07 procent blijft de kostprijs erg laag.

Nadat de financieringsbehoeften van de federale overheid vorig jaar als gevolg van de coronacrisis omhoog waren geschoten, moet de schatkist volgens haar eigen planning in 2021 minder schulden gefinancierd krijgen. Tegenover de 52,6 miljard euro van 2020 staat dit jaar 43,6 miljard euro, een daling van 17 procent. Dat deelde het Federaal Agentschap van de Schuld dinsdag mee naar aanleiding van de publicatie van zijn jaarverslag.

De schatkist haalde dit jaar al 26,6 miljard euro schulden op, ofwel 61 procent van het beoogde totaal. Het gros komt van langlopende obligaties. De Schatkist rekent ook op 4,2 miljard euro via het SURE-programma van de Europese Unie, die dankzij haar AAA-rating - de hoogste score van kredietwaardigheid - goedkoper geld kan ophalen. Vorig jaar haalde de Schatkist al 2 miljard euro op via dat kanaal, goed voor een totaal van 6,2 miljard euro. Dat vertaalt zich volgens Jean Deboutte, de topman van het Federaal Agentschap voor de Schuld, in een toekomstige rentebesparing van zo’n 100 miljoen euro.

Erg goedkoop

Sowieso kan de Schatkist zich nog altijd erg goedkoop financieren dankzij de lage marktrentes. Vorig jaar betaalde ze een gemiddelde rente van 0,03 procent voor de schulden die ze toen uitgaf met een gemiddelde looptijd van 13,6 jaar. ‘Dat kost ons dus maar iets van 15 miljoen euro per jaar’, aldus Deboutte. Voor dit jaar gaat de Schatkist uit van een gemiddelde rente van 0,066 procent en een looptijd van 19 jaar.

Hoewel de overheidsschuld vorig jaar fors toenam, daalden de totale rentelasten met ruim een half miljard euro tot 8,83 miljard euro voor alle overheden samen. ‘De huidige situatie waarin de rentes op de overheidsschulden lager liggen dan de nominale groei van het bruto binnenlands product (bbp) verbetert de houdbaarheid van de overheidsschulden sterk’, staat in het jaarverslag.

114,1 %
De schuldgraad steeg vorig jaar naar 114,1 procent van het bruto binnenlands product, een niveau dat we niet meer zagen sinds 1999.

De schuldgraad steeg vorig jaar naar 114,1 procent van het bbp, een niveau dat we niet meer zagen sinds 1999. In 2019 was de schuldgraad nog onder 100 procent gezakt. De schatkist verwacht dat de schuldgraad dit jaar nog stijgt, naar 116,1 procent van het bbp.

Op langere termijn moet de schuldgraad naar beneden, zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bij de voorstelling. De economische groei zal niet zo hoog blijven als dit en volgend jaar verwacht wordt en de rente zal op een bepaald moment beginnen te stijgen. 'We moeten de groei voldoende hoog houden', zei de minister. Hij wil daarvoor 'stevig investeren' en 'ingrijpend hervormen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud