Scheur in pijpleiding stuurt olie naar hoogste peil in 2,5 jaar

De pijplijn brengt de olie van 85 boorplatformen in de Noordzee naar de Schotse kust. ©REUTERS

De olieprijs stijgt naar het hoogste peil sinds midden 2015, nadat een van de belangrijkste pijpleidingen ter wereld is stilgelegd wegens de ontdekking van een scheur in het metaal.

De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie stijgt met 1,8 procent tot 64,55 dollar. Dat is het hoogste peil sinds juni 2015. Sinds het dieptepunt van juni dit jaar is olie al 44 procent duurder geworden.

De klim is een reactie op het stilleggen van het Forties Pipeline System, dat dagelijks meer dan 400.000 vaten ruwe olie transporteert van 85 boorplatformen in de Noordzee naar de Hound Point-exportterminal nabij Edinburgh in Schotland. De toevoer komt overeen met 40 procent van het Britse verbruik. Het gaat om een van de belangrijkste pijpleidingen voor ruwe olie ter wereld.

Operator Ineos ontdekte vorige week ‘een kleine haarscheur’, en probeerde aanvankelijk via het verminderen van de toevoer de druk te doen dalen, zodat gespecialiseerde teams de pijpleiding zouden kunnen herstellen. Maar na vier dagen verminderde toevoer was de scheur nog groter geworden.

'Het Incident Management Team heeft daarom besloten dat een gecontroleerd stilleggen van de pijplijn de veiligste manier is om de schade te herstellen', meldde Ineos. Er is geen olie gelekt in het milieu.

Geen gevolgen voor België

Fluxys is een van de belangrijkste gastransporteurs van Europa. Volgens Fluxys-woordvoerder Laurent Remy heeft de leidingbreuk in Baumgarten nu nog geen gevolgen voor het bedrijf of de Belgische bevoorrading: 'Tot nu toe blijft de netconfiguratie onveranderd ten opzicht van de voorbije dagen. Het incident heeft dus momenteel geen impact op onze activiteiten in België.'

'Het is niet de eerste keer dat gasleveringen in wintertijd in het Oosten teruggeschroefd worden, en ons net heeft altijd de nodige flexibiliteit aan de markt kunnen geven dankzij de vele interconnectiepunten waar aardgas in beide richtingen kan stromen', aldus Remy.

'De Belgische klanten nemen niet abnormaal veel gas af daar de temperaturen enkel licht onder de normale temperaturen liggen. We merken wel op dat, dankzij hoge grens-tot-grens debieten, de door ons net vervoerde gashoeveelheden de hoogte in gaan (we zaten gisteren op 92% van het record van maart 2013), wegens hoge gasstromen richting VK en Frankrijk.'

De Noordzeevelden waren vorig jaar goed voor 14 procent van de Belgische olietoevoer (1/3 Brits, 2/3 Noors).

Ineos is pas sinds eind oktober eigenaar van het Forties Pipeline Sytem, dat het overnam van de oliereus BP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud