Schuldencrisis terug van nooit weggeweest

Deze trader in New York zag er maandagavond niet bepaald happy uit (Foto AFP)

Wereldwijd jaagt gerommel in de Europese periferie beleggers de daver op het lijf. De Europese beurzen verloren dinsdag 2 à 3 procent. Brussel beperkte de schade tot 1,8 procent.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie vanop de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken het voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Roland Legrand en Sebastien Rousseau. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom, we spelen er in de mate van het mogelijk bij onze berichtgeving op in.

18.05 uur: Bedankt voor het lezen. Tot morgen.

18.03 uur: We sluiten de blog af met een muzieknummer dat de dag samenvat: One Step Forward, Two Steps Backward van de Jamaicaanse reggaezanger Max Romeo. De Spaanse rente staat weer op het niveau van midden december, toen de schuldencrisis volop woedde. De Europese Centrale Bank kon de gemoederen een kwartaal lang bedaren met een injectie van meer dan 1.000 miljard euro. Maar nu is het duidelijk terug naar af. De schuldencrisis is helemaal terug (van nooit weggeweest). Net als vorig jaar wordt het een hete zomer voor Europa en de beurzen.

17.59 uur: Met de oplaaiende crisis zullen investeerders almaar luider roepen om het volgende rondje geldcreatie door de centraal bankiers. Dat is niet de oplossing, oordeelt econoom Geert Noels.

Geld drukken zal €-crisis niet oplossen. Structurele hervorming €-zone is nodig. Lessen van de ECU kunnen helpen: bandbreedte nodig. #euro— Geert Noels (@GeertNoels) April 10, 2012

 

17.35 uur: De Bel20 sloot 1,8 procent lager op 2.213 punten. Zoals in de rest van Europa (-4%) liepen ook in Brussel de banken de meeste averij op. KBC ging 6,6 procent onderuit tot 14,57 euro en restbank Dexia kelderde zelfs 10,7 procent tot 0,25 euro. Beleggers blijven Spaans en Italiaans staatspapier dumpen. En dat is nefast voor de obligatiesportefeuilles van de banken.

17.34 uur: De Spaanse rente nadert de 6 procent: +22 basispunten tot 5,96 procent.

17.29 uur: Iran heeft geen schrik van de Europese olieboycot vanaf juli. 'We hebben genoeg middelen om het twee tot drie jaar zonder Europese inkomsten uit te zingen', zei president Mahmoud Ahmadinejad.

17.03 uur: Wall Street zakt voor de vijfde dag op rij terrein. Best Buy wordt niet beloond voor een wissel aan de top. Apple stoomt ondertussen rustig voort. De elektronicareus rondde de kaap van 600 miljard dollar beurswaarde. Analist Gene Munster - van het beurshuis Piper Jaffray -, één van de beste Apple-watchers, gaf vorige week aan dat hij in 2014 een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar verwacht.

14.57 uur: Iran heeft de olie-export naar Spanje stilgelegd, meldt de Iraanse staatstelevisie. Duitsland en Italië volgen mogelijk nog. Griekenland krijgt sinds dit weekend al geen olie meer van Iran.

14.50 uur: De Bel20 (-0,7%) houdt beter stand dan het gros van de Europese beursindexen (meer dan 1% verlies). Dat is te danken aan de defensieve aandelen in de Brusselse sterindex, zoals zwaargewicht AB InBev. Zij weten als enige de voeten droog te houden.

Delhaize hoort daar niet bij. Het aandeel verliest 0,6 procent tot 37,82 euro, het laagste peil sinds 28 oktober 2008. De ‘defensieve’ status van de kleinhandelaars is aangetast door de hevige onderlinge concurrentie. Zo  biechtte Delhaize een maand geleden op dat een poging om de hogere kosten in het vierde kwartaal van 2011 door te rekenen aan de Amerikaanse klanten was mislukt. Ook de sterkere dollar speelt Delhaize parten.

13.29 uur: en Milaan staat nu 3,01 procent lager. Europese bankaandelen staan onder druk, KBC zakt 4,5 procent.

13.19 uur: Milaan is nu 2,8 procent lager. Onze Italiaanse collega Fabrizio Goria:

The honeymoon between investors and Monti is over.— Fabrizio Goria (@FGoria) April 10, 2012

 

12.53 uur: Daar komt de cavalerie. De futures op Wall Street stijgen,  er wordt uitgekeken naar de resultaten van Alcoa, nabeurs.

12.50 uur: Over rente gesproken, in Zwitserland en Duitsland is de toestand wel geheel anders:

German 10YR bond yield -5bp to 1.68%, lowest since Sept versus US & UK are above 2%: US Treasury 2.05% & UK gilt 2.09%— Linda Yueh (@lindayueh) April 10, 2012

 

Switzerland sells 6-month bills at negative yield of -0.251%— Linda Yueh (@lindayueh) April 10, 2012

 

Daarentegen Hongarije:

Hungary sells HUF55bn of 3-month bills at yield of 7.26%, coverage ratio 1.68— Linda Yueh (@lindayueh) April 10, 2012

 

12.43 uur: De marktenchat had het vooral over de oplopende rente in Spanje en Italië, en contrasteerde de Europese doom and gloom met Amerikaans bedrijfsnieuws zoals de overname van Instagram door Facebook. De tekst van de chat is beschikbaar.

12.10 uur: Even de toestand van de Spaanse en de Italiaanse rente. Beide lopen fors op, ondanks aankondigingen dat Madrid doorgaat met hervormen en bezuinigen. De rente op 10-jarige Spaans staatspapier stijgt met 16 basispunten tot 5,92 procent, die van Italië met 14 basispunten tot 5,59 procent.

11.51 uur: En hier de evolutie van de prijs van de verzekeringen tegen een Spaans bankroet...

Not looking good. RT @FGoria Spain CDS (via @GavanNolan) twitter.com/FGoria/status/…— financial acrobat(@finansakrobat) April 10, 2012

 

11.49 uur: Om 12 uur op www.tijd.be de marktenchat. Geef in real time uw visie over de markten!

11.40 uur: Sterke daler in Amsterdam is SBM Offshore. De grootste toeleveraar aan de offshore-industrie heeft in eigen huis verkooppraktijken ontdekt die niet volgens de regels zijn. Details zijn niet bekend. SBM Offshore start een intern onderzoek en gaat maatregelen nemen zodat de praktijken stoppen. Beleggers reageren geschokt. Het aandeel zakt 6,9 procent.

11.34 uur: Grafiekenmaestro Koen De Leus over de Amerikaanse arbeidsmarkt:

Werkgelegenheid VS daalde in 2009/10 te fors in verhouding tot bbp. Na recente (te) sterke stijging normalisatie? twitter.com/KoenDeLeus/sta…— Koen De Leus (@KoenDeLeus) April 10, 2012

 

 11.31 uur: En nog wat pain in Spain...

 

ECB's Ordonez says if Spain economy worsens, banks need more capital— Fabrizio Goria (@FGoria) April 10, 2012

 

11.23 uur: Wie sleurt nu wie mee? Italië dat toch niet zo bijster snel gaat met hervormingen van de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, of Spanje met zijn financiële en economische problemen?

Monti said Italy worried abt Spanish contagion. Today, Spain CentBank chief says cause of market worry is Italian "backpedaling". #BlameGame— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) April 10, 2012

 

conditions in spain worse now vs pre-ltro. funding gaps to force govt, ecb and/or eu into "extraordinary" moves - large u.s. hedge fund— Jamie McGeever (@ReutersJamie) April 10, 2012

 

11.22 uur: Meer over de toestand in China. Koen De Leus (Bolero) laat zien dat het onder controle krijgen van inflatie doorgaans gepaard gaat met een daling van de beurs.

Chinese inflatie van 3.2% nr 3.6% in maart. Onder controle krijgen inflatie gaat doorgaans gepaard met daling beurs. twitter.com/KoenDeLeus/sta…— Koen De Leus (@KoenDeLeus) April 10, 2012

10.55 uur: Nog een portie slecht nieuws uit Frankrijk. Daar is de industriële productie in februari met 0,3 procent gestegen maand op maand, maar dat cijfer verhult een heel andere werkelijkheid, zegt econoom Dominique Barbet van BNP Paribas. Het positieve cijfer is te danken aan de energieproductie, wat verband houdt met het koude weer. De 'manufacturing output', de fabrieksproductie dus, is in februari met 1,2 procent gekrompen, wat veel slechter is dan verwacht. Deze data 'versterken ons in onze prognose van een bbp-krimp in het eerste kwartaal', zegt Barbet.

10.35 uur: De nieuwsstroom is wat stilgevallen. Het lijkt alsof de economische wereld zichzelf na het Paasreces weer op gang moet trappen. Intussen is Euronext Brussel de beurs met het kleinste verlies in Europa (Bel20 -0,4%) en dat is aan AB InBev (+0,9%) te danken. Niet alleen de defensieve aard van het aandeel speelt mee, ook een positieve inschatting van het beurshuis Liberum. Volgens de analisten heeft AB InBev waarschijnlijk van alle Europese brouwers het beste eerste kwartaal achter de rug.

10.07 uur: Volgens de krant Il Sole 24 Ore gaat de Italiaanse regering haar bbp-raming voor dit jaar neerwaarts herzien, maar aan de verwachtingen voor het begrotingstekort zou niet worden geraakt. Nu wordt nog uitgegaan van een negatieve groei van 0,4 procent dit jaar, maar dat zou worden bijgesteld tot een krimp van 1,3 tot 1,5 procent. De EU gaat al uit van een krimp van 1,3 procent en het IMF rekent zelfs op een daling van 2,2 procent.

9.45 uur: Twee uitschieters in Europa, zij het in tegengestelde zin, zijn Thomas Cook en STMicroelectronics. De chipproducent pakte maandag uit met een winstwaarschuwing, te wijten aan een verloren arbitrageproces, en zakt 4,8 procent. Touroperator Thomas Cook bevestigde in vergevorderde gesprekken te zijn over een noodlening en stijgt 14,6 procent.

9.40 uur: De EuroStoxx50 verliest 1,4 procent en belandt daarmee op zijn laagste peil in twee maanden. Beleggers vrezen opnieuw voor een groeivertraging en aan de horizon zijn ook weer de donkere wolken van de Europese schuldencrisis verschenen. De rente op Italiaans en Spaans staatspapier loopt op. In beide gevallen komen er 9 basispunten bij. Goed nieuws over de Duitse export wordt genegeerd.

9.18 uur: Analisten zijn lyrisch over de omzetcijfers van Arseus. 'Uitstekend' meent Marc Leemans van Bank Degroof. De trading update 'geeft aan dat Arseus op schema zit voor opnieuw een sterk jaar', schrijft Jan De Kerpel van KBC Securities.

9.06 uur: Zoals voorspeld is de beurzenstart een rode bedoening. Globaal gaat het zowat een procent lager. Vooral banken en conjunctuurgevoelige aandelen staan onder druk. In Brussel krijgen met name KBC (-3%) en Dexia (-7%) klappen. De onrust over het vermogen van Spanje om het begrotingstekort terug te dringen neemt weer toe. Premier Rajoy voerde maandag de besparingsinspanningen op. Hij pleegde overleg met zijn ministers van Volksgezondheid en Onderwijs. Vraag is hoe ver het land nog kan gaan, gelet op de torenhoge werkloosheid.

8.55 uur: In Japan was er helemaal geen animo om de economie wat leven in te blazen. Op de vergadering over het rentebeleid van de Nippon Ginko, de Japanse centrale bank, werd geen enkel voorstel in die zin gedaan. Van stoffige bankiers gesproken. Beleggers reageerden ontgoocheld en de Nikkei zit zo met zijn langste verliesreeks sinds 2009 opgescheept.

8.53 uur: Ook in Azië ging het niet goed vandaag. China tekende in maart weer een handelsoverschot op, na het forse deficit in februari, en dat was onverwacht. Het maakt wel de kans kleiner dat de Chinese overheid bijkomende stimuleringsmaatregelen gaat nemen, vooral daar maandag bleek dat de inflatie weer aantrekt.

8.32 uur: Wall Street dan. Omdat de beurzen in New York op Goede Vrijdag dicht waren, konden pas gisteren reageren op het tegenvallende banenrapport. En dat was een afknapper. Er kwamen slechts 120.000 nieuwe jobs bij. Het economisch herstel in de VS verloopt dus zo gestaag als gedacht. De Dow sloot met 1 procent verlies.

8.25 uur: Om maar eens met goed nieuws te beginnen: Arseus realiseerde in het eerste kwartaal een hogere omzetgroei dan verwacht en bovendien knoopt de kwakkelende tandartsendivisie Dental weer voorzichtig aan met groei. Arseus is het eerste beursgenoteerd bedrijf op Euronext Brussel dat met gegevens over het voorbije eerste kwartaal komt. In de Verenigde Staten blaast Alcoa het resultatenseizoen op gang met volledige resultaten. Maar daarop is het wachten tot 22 uur vanavond...

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud