Advertentie

Stijgende rente duwt techaandelen lager

©REUTERS

De oplopende rente lijkt opnieuw te leiden tot een sectorrotatie van techbedrijven naar aandelen van de oude economie. Dat zou de tweede keer zijn dit jaar.

De Amerikaanse rente is helemaal terug. Begin dit jaar was de oplopende rente al de grote schrik voor technologiewaarden, maar deels omdat de Amerikaanse centrale bank (Fed) voortdurend beloofde de omvangrijke monetaire stimulus in stand te houden, piekte de rente eind maart op 1,74 procent om vervolgens terug te vallen tot 1,18 procent begin augustus.

Nu loopt de rente alsnog op. Dat lijkt vooral te maken te hebben met een aanhoudend hoge inflatie en de aankondiging van de Fed om het opkoopprogramma van 120 miljard dollar aan aankopen per maand af te bouwen. Tijdens de jongste persconferentie na afloop van een Fed-vergadering zei voorzitter Jerome Powell dat een verlaging al mogelijk is vanaf de volgende vergadering in november. Daardoor loopt de rente in sneltempo op. Dinsdag is er een klim met 2 basispunten tot 1,5044 procent.

De vraag voor beleggers is: hoe gaat dit de beurs beïnvloeden? Om die te beantwoorden hoeven we waarschijnlijk alleen maar te kijken naar wat de impact was eerder dit jaar, toen de rente ook al flink steeg. Toen zagen we een sectorrotatie van technologieaandelen naar aandelen van de oude economie. Ook nu zien we weer zo'n beweging, want terwijl de industriegraadmeter Dow Jones maandag 0,2 procent hoger afsloot, moest de techbeurs Nasdaq afsluiten met een verlies van 0,5 procent. Ook de S&P500 - voor meer dan een vijfde big tech - leverde 0,3 procent in.

Portefeuille herzien

De verklaring daarvoor is dat een hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten verlaagt. Dat is een probleem voor techaandelen, omdat de grootste winsten van techbedrijven vaak ver in de toekomst liggen. En daarom stappen beleggers in dat geval liever in aandelen van de oude economie die vaak goedkoper zijn en waarvan de huidige cashflows hoog zijn.

'De stijgende rente dwingt beleggers om hun portefeuilleverdeling te herzien', zegt Jim Paulsen, beleggingsstrateeg bij Leuthold. 'Ze moeten nu kijken of ze niet te veel groeiaandelen hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud