Shorten maand lang verboden op Euronext Brussel

Het voormalige beursgebouw in Brussel. Door de coronamaatregelen is het Beursplein leeg. ©EPA

De FSMA verbiedt shortselling gedurende een maand. Het verbod geldt voor alle aandelen op Euronext Brussel en Euronext Growth.

Met de nieuwe maatregel gaat de FSMA, de toezichthouder op de Brusselse beurs, nog een flinke stap verder dan het selectieve shortverbod dat dinsdag gold. Toen werd shorten verboden op 17 aandelen. Het ging om 17 aandelen die maandag bijzonder zware klappen hadden gekregen en meer dan 10 procent hadden verloren.

Het nieuwe verbod is algemeen en geldt voor alle bedrijven die op Euronext Brussel en op het groeisegment Euronext Growth noteren. Het verbod geldt ook voor indexgerelateerde instrumenten wanneer de Brusselse aandelen een gewicht van meer dan 20 procent in de index hebben, zo blijkt uit een persbericht.

Het verbod gaat op woensdag 18 maart in en loopt tot vrijdag 17 april. 

Het algemene shortverbod moet wat meer rust brengen op Euronext Brussel en helpen om extreme koersvallen te vermijden. FSMA-woordvoerder Johan Corthouts zei dinsdag aan De Tijd dat het de bedoeling is ‘om de wanordelijke terugval van aandelen en à la baisse speculatie tegen te gaan’.

Euronext Brussel is niet de eerste Europese beurs die een verbod op shortselling invoert. In Madrid is shorten voor een maand verboden en ook Frankrijk overweegt dergelijke maatregel.

Het coronavirus heeft de hele wereld onverwacht overvallen en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan leiden tot een ernstige ontwrichting van de hele economie en tot kelderende beurzen. Sinds de piek op 17 februari verloor de Brusselse graadmeter, de Bel20, al zowat 40 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud