Shorters ruiken bloed bij Nyrstar

©BELGA

De schulden van de zinkspecialist zijn nu bijna acht keer groter dan de snel krimpende beurswaarde.

De vrije val van Nyrstar  is niet te stuiten. Vrijdag duikt het aandeel van de zinkspecialist nog eens ruim 17 procent lager naar 2,05 euro. Dat is een onwaarschijnlijke 55 procent lager dan voor Nyrstar exact een week geleden een winstwaarschuwing uitstuurde

Die waarschuwing heeft de onrust aangescherpt over de erg zware schuldenlast van de groep, die dit jaar waarschijnlijk voor de zesde keer in zeven jaar netto in het rood duikt. Meer dan ooit rijst de vraag of de groep ooit voldoende cashflow kan genereren om die schulden af te lossen. 

620
Waardevernietiging
De huidige beurswaarde van 230 miljoen is nauwelijks een derde van de 620 miljoen vers geld die beleggers de jongste drie jaar in Nyrstar stopten

Zeker obligatiebeleggers lijken aan dat laatste te twijfelen. De zevenjarige obligatie die Nyrstar vorig jaar uitgaf om zijn schuldaflossingen verder in de toekomst te duwen, noteert nu op de 'tweedehandsmarkt' nog aan 75 procent van de nominale waarde. Anders geformuleerd: beleggers gaan ervan uit dat ze op de vervaldag in maart 2024 maar 75 euro terugzien van elke geïnvesteerde 100 euro. 

S&P verlaagde gisteren de kredietscore van de groep tot CCC+. Dat is zeer diep in de categorie rommel. Landen als Congo en El Salvador hebben dezelfde score.

In de toelichting schrijft het ratingbureau dat in het geval van een wanbetaling houders van de obligatie met vervaldag in 2024 waarschijnlijk hoogstens 25 procent van hun geld terugzien. S&P hecht ook geen geloof aan de belofte van het management dit jaar een positieve vrij kasstroom te kunnen realiseren en rekent op een cashdrain van 120 à 140 miljoen euro. 

Om de scheefgetrokken balans recht te trekken, zijn er geen duizend opties. Ofwel moet er een kapitaalverhoging komen - de vierde in vier jaar zou dat zijn - ofwel een schuldherschikking.

In beide gevallen dreigen de huidige aandeelhouders grotendeels uitgewist te worden. De beurswaarde weerspiegelt dat: die is 230 miljoen euro, nog iets meer dan een achtste van de 1,6 miljard schulden. 

Nog een opvallend detail: de huidige beurswaarde is minder dan een derde van de 620 miljoen euro die beleggers bij de jongste drie kapitaalrondes in het bedrijf stopten. 

Shorters, beleggers die gokken op een koersdaling, ruiken bloed. De website waar beurswaakhond FSMA de belangrijkste shortposities bijhoudt, leert dat Nyrstar deze week Ontex onttroond heeft als meest geshorte Belgisch aandeel.

5,35 procent van de aandelen zijn nu uitgeleend aan baissespeculanten, tegenover 5,21 procent voor Ontex. Sinds de winstwaarschuwing hebben drie fondsen, Marshall Wace, GSA Capital Partners en TT International hun gok nog opgedreven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud