Shorters verhogen druk op Delhaize

©Bloomberg

Baissespeculanten hebben hun posities in Delhaize de voorbije maand fors opgevoerd. Zo hopen ze te profiteren van een koersinzinking bij de worstelende retailer. Dat blijkt uit openbaarmakingen op de website van de beurswaakhond FSMA.

Per 6 december bedroegen de totale shortposities op Delhaize 8,13 procent van het totale aandelenkapitaal. Dat is een gevoelige stijging ten opzichte van een maand eerder, toen de shortposities op de kleinhandelaar nog maar 3,67 procent van het kapitaal uitmaakten.

Volgens de FSMA zijn er zes partijen met shortposities in Delhaize. De grootste positie (2,01%) is in handen van Maverick Capital, een Amerikaans long/short-hefboomfonds. Delhaize haalt driekwart van de omzet uit de VS. Maar de Food Lion-winkels van de retailer bevinden er zich in moeilijke papieren, zo bleek eens te meer bij de recentste kwartaalcijfers.

Shorters zijn beleggers die speculeren op een koersdaling. Dat doen ze het vaakst door geleende aandelen te verkopen. Indien hun verwachtingen uitkomen, kunnen ze die aandelen goedkoper terugkopen en teruggeven. Het verschil steken ze als winst op zak.

Shorters of baissespeculanten moeten nog maar sinds 1 november van dit jaar hun posities bij de Europese beurswaakhonden kenbaar maken. Specialisten stellen wel vragen bij de afdwingbaarheid van die regels. Mogelijk ligt de werkelijke 'short interest' dus nog hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud