Advertentie

Shurgard Europe trekt naar de Brusselse beurs

Het is de tweede keer dat Shurgard Europe een poging doet om naar de beurs van Brussel te trekken. ©Wim Kempenaers

De beursgang van de opslagreus is weggelegd voor grote beleggers, Belgische retailbeleggers kunnen aandelen alleen 'tweedehands' kopen.

Het ziet ernaar uit dat de Brusselse beurs dit jaar dan toch nog een nieuwkomer mag verwelkomen. Shurgard Europe bevestigde dinsdagochtend wat De Tijd eerder schreef: de beursgang zit op koers. Afhankelijk van de goedkeuring van de Luxemburgse beurswaakhond, komt de beursintroductie er in 'de nabije toekomst'.

De beursintroductie is een private plaatsing die alleen weggelegd is voor grote beleggers. Kleine Belgische beleggers die geïnteresseerd zijn zullen dus geduld moeten oefenen tot het aandeel effectief op de Brusselse beurs noteert en 'tweedehands' aandelen kopen.

Bij de operatie zullen enkel nieuwe aandelen worden verkocht. Met de kapitaalverhoging wil Shurgard Europe zijn groeistrategie ondersteunen en een lening herfinancieren. BNP Paribas, JP Morgan en Société Générale leiden het bankensyndicaat, ook HSBC en Kempen zullen instaan voor de verkoop van aandelen.

Luxemburg

Let wel: technisch gezien gaat het niet om een 'Belgische' IPO: Shurgard Europe heeft zijn hoofdkantoor in het Luxemburgse Munsbach. En dus is de kans reëel dat er dit jaar geen enkel Belgisch bedrijf naar de Brusselse beurs trekt, nadat de staatsbank Belfius vorige week de stekker uit de beursplannen trok. Er was alleen het kleine Britse biotechbedrijf Acacia Pharma en de Belgisch retailholding FNG, die zijn Amsterdamse notering opnieuw voor een Brusselse inruilde. 

KERNCIJFERS SHURGARD EUROPE

  • Europees marktleider met 228 opslagcentra, goed voor 1 miljoen m² opslagruimte
  • Actief in 7 landen: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en het VK
  • 700 werknemers
  • Huurinkomsten: 239 miljoen € (2017)
  • Bedrijfswinst voor afschrijvingen: 135 miljoen € (2017)

De jongste Belgische IPO dateert van juni 2017. Toen debuteerde Balta , maar met een koers die intussen bijna twee derde onder de intekenprijs noteert kan de beurscarrière van de tapijtengroep geen succes worden genoemd. 

Terwijl vers bloed uitblijft, verlaten Belgisch bedrijven in steeds sneller tempo het Brussels koersenbord. Dit jaar verdwenen al Ablynx, RealDolmen, Sapec en Tigenix. De kans is reëel dat ook 2Valorise en E&Z Bebig Nieuwjaar niet halen als beursgenoteerd bedrijf, nu de grootaandeelhouders de kleine beleggers willen uitroken. 

Royaal dividend

In de aanloop naar de beursgang heeft Shurgard Europe zijn twee aandeelhouders - de Amerikaanse meubelbewaarder Public Storage en het pensioenfonds van de staat New York - al in de watten gelegd met 300 miljoen dollar uitzonderlijk dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud