Slechte dag voor Wall Street door vrees voor aanslepende handelsoorlog

President Donald Trump, net voor hij dinsdag naar Londen vertrok voor de Navo-top. Hij deed zijn uitspraken over een handelsdeal in de Britse hoofdstad. ©Photo News

De beurzen in New York zakten dinsdag voor de derde dag op rij. President Trump heeft de hoop dat de VS en China weldra een handelsakkoord zullen sluiten weggewist.

Donald Trump heeft zijn tariefwapen weer boven gehaald en vuurt in tal van richtingen. Maandag kondigde hij invoertarieven op Braziliaans en Argentijns staal en aluminium aan, ’s avonds laat kwamen daar heffingen tot 100 procent op Franse luxeproducten als champagne, handtassen en kaas bij.

Het meest beroering veroorzaakt echter Trumps uitspraak dat hij voor het sluiten van een handelsdeal met de Chinezen mogelijk gaat wachten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat betekent dat de handelsoorlog nog minstens een jaar zal aanslepen.

Trump benadrukte dat er geen deadline voor een handelsakkoord is. Algemeen werd gedacht dat de deadline 15 december was, wanneer nieuwe Amerikaanse heffingen op Chinese producten in werking treden, maar dat lijkt dus niet zo te zijn.

De vrees voor een uitbreiding van de handelsoorlog en een vertraging van de wereldeconomie duwde de Dow Jones 1 procent lager. De S&P500 liet 0,7 procent liggen en de Nasdaq Compositie 0,55 procent. De verliezen bestreken een breed spectrum. Voor de Dow Jones was het de slechtste dag in twee maanden.

Chinese bedrijven met een notering in New York kregen volle laag. De e-commerce-speler JD.com , bekend om zijn pakjesbestellers in smoking en met witte handschoenen, vermagerde 0,8 procent. Het internetdienstenbedrijf Baidu eindigde 2,25 procent in de min en Alibaba zakte 0,7 procent.

Technologiebedrijven deeldn in de klappen. Apple liet 1,8 procent liggen, de specialist in processoren voor grafische toepassingen Nvidia verloor 0,8 procent en chipfabrikant Qualcomm 2,3 procent.

Staalproducent AK Steel Holding veerde 4,15 procent op nadat er maandag al 4,7 procent bij kwam. Toen werd de koersstijging in verband gebracht met de importheffingen op Latijns-Amerikaans staal, maar er hing meer in de lucht. AK Steel wordt overgenomen door Cleveland-Cliffs voor circa 1,1 miljard dollar, raakte vandaag bekend. De koers van AK Steel was sinds begin 2018 meer dan gehalveerd. De transactie wordt volledig in aandelen voldaan. De koersreactie bij Cleveland-Cliffs was negatief: het aandeel kelderde 10,75 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud