Sleepy Joe remt recordjacht Dow af

©REUTERS

Op een zucht een vers Dow-record zaaide een haperende Joe Sixpack twijfel.

Laat de Amerikaanse consument, sinds jaar en dag de steunbeer van de wereldeconomie, de schouders hangen? Eén maand is geen trend, maar in september gaf Joe Sixpack even niet thuis.

De met vijf kredietkaarten gewapende archetypische shopper gaf volgens data van het ministerie van Handel maand op maand 0,3 procent minder uit, een onverwachte krimp. Ook als je de altijd volatiele autoverkopen wegzuivert, was er een kleine terugval. 

Er is nog geen reden voor paniek, maar als de consument ook de volgende maand de vinger op de knip houdt kan dat een teken zijn dat de economische expansie na tien jaar op zijn laatste benen loopt. Economen vrezen al een tijdje dat de zwakke Amerikaanse industrie - die al een tijd in krimpmodus is - ook de dienstensector zal besmetten en zo de economie voor het eerst sinds 2009 in een recessie kan duwen. 

Toch zet Wall Street het allerminst op een verkopen. De Dow Jones   sloot vrijwel stabiel en blijft zo één goede spurt verwijderd van het recordpeil van half juli (27.359 punten). Beleggers zien het glas half vol en hopen dat teleurstellende kleinhandelsverkopen de Amerikaanse centraal bankiers kunnen overtuigen wat enthousiaster in de rente te knippen, te beginnen op de vergadering van 30 oktober. 

De opvallendste stijgers waren farmagroothandelaars als McKesson , dat bij Belgische beleggers misschien een belletje doet rinkelen als de eigenaar van het tot vorig jaar beursgenoteerde Belgische PCB. Volgens The Wall Street Journal staan de groothandelaars dicht bij een miljardenschikking in het schandaal rond overmatige promotie rond opioïde pijnstillers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud