Slotsom 2011: -0,003%

De New-Yorkse vloerhandelaar Peter Tuchman met zijn intussen klassieke 'oudejaarsbril' (foto: Reuters)

Wall Street kende over 2011 een ware achtbaanrit. En wat was het resultaat van alle dramatiek? Een S&P500 die 2011 0,04 punten of 0,003 procent lager afsloot dan bij het jaarbegin ...

De beurzen trappelden grosso modo ter plaatse op de laatste beursdag van 2011. De aanslepende eurocrisis baart beleggers zorgen, en dan vooral de vraag of er een duurzame oplossing komt in 2012. Wel was er rond Spanje  - één van de crisislanden - op de laatste handelsdag van het jaar nog positief economisch nieuws maar somber begrotingsnieuws.

De Dow Jones rondde het jaar af met 0,6 procent verlies, wat de winst sinds begin 2011 afroomde tot 5,5 procent. De brede S&P500-index leverde 0,4 procent in tot 1.257,60 punten. Dat is exact 0,04 punten minder dan de 1.257,64 punten waar de barometer het jaar mee aftrapte.

En ook niet bepaald een reflectie van een bepaald hallucinant beursjaar. Met vooral een rotzomer van jewelste, waarbij de Verenigde Staten begin augustus voor het eerst sinds 1941 hun AAA-status van topschuldenaar verloren.

De Euro Stoxx50 en de Bel20 sloten eerder een rotjaar - waar beide beursbarometer zowat een vijfde verloren - nog in schoonheid af. De Euro Stoxx50 won 1 procent, de Bel20 0,7 procent.

Trans-Atlantisch

Wall Street noteert heeft er na een sterk vierde kwartaal dus al bij een goed jaar opzitten. Een opmerkelijk contrast met Europa, precies als gevolg van de trans-Atlantische kloof die er economisch ontstond in het vierde kwartaal.

Terwijl de ene na de andere indicator aangeeft dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal onverwacht stevig herstelde, dook de Europese economie door de last van de schuldencrisis waarschijnlijk in een recessie.

De Aziatische beurzen gaven eerder het goede voorbeeld. De Nikkei sloot 0,7 procent in de plus in Tokio, weliswaar na een bar slecht jaar.

Euro

Het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank in 2012 volop aan de bak moet om de schuldencrisis te bestrijden, weegt op de euro. De euro zakte eerder tegenover de dollar naar het laagste peil in anderhalf jaar weg, maar opvallend is ook de tuimelperte tegenover de Japanse yen.

Vrijdagochtend zakte de euro even tot 99,97 yen. Het is voor het eerst sinds december 2000 dat de euro minder dan 100 yen waard is. De zwakke euro is potentieel een welgekomen opsteker voor de economie van de eurozone.

Tegenover de Chinese yuan eindigde de euro op het laagste niveau sinds begin 2003. En met één euro koop je nog minder dan 1,30 Australische dollar, een diepterecord.

Goud

Op de grondstoffenmarkten eindigde de goudprijs het jaar zwak. Maar het gele metaal liet over 2011 toch een klim van 10 procent optekenen, meteen het elfde opeenvolgende jaar met winst.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud