Advertentie

Smets: 'Beleid ECB is niet gewijzigd'

ECB-bestuurder Jan Smets ©REUTERS

Beleggers denken er het hunne van, maar volgens de Belgische bestuurder bij de Europese Centrale Bank is het einde van het stimulusbeleid nog altijd even veraf.

Frankfurt lijkt geschrokken van de felle beleggersreactie op de toespraak van Mario Draghi donderdag. De voorzitter van de Europese Centrale Bank schetste toen een vrij optimistisch plaatje en liet verstaan dat extra stimulus wellicht niet nodig zal blijken.

Beleggers leken de uitspraken meteen ook te interpreteren als een signaal dat de ECB de stimulus die er nu nog is in de loop van 2018 sneller dan verwacht zal terugschroeven.

Sinds donderdag is de euro  daardoor ruim een cent gestegen tot 1,07 dollar en steeg de Duitse tienjaarsrente meer dan 10 basispunten naar 0,49 procent, het hoogste peil in meer dan een jaar. Ook andere lange rentes in de eurozone stegen in de verwachting dat de ECB minder lang dan gedacht in bulk staatspapier zal inkopen. 

Het is niet omdat de inflatie twee of drie maanden gestegen is dat het probleem verdwenen is

Om beleggers diets te maken dat ze iets te hard van stapel lopen, stuurde de ECB maandag Jan Smets op pad.

De Nationale Bank-gouverneur en ECB-bestuurder ontkent in een gesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat er een stap - hoe klein ook - naar een exit is gezet. 'De mededeling van donderdag signaleert an sich geen wijziging van het beleid. Ze weerspiegelt louter de iet of wat veranderde realiteit, niet meer dan dat.'

'De inschatting die we donderdag gemaakt hebben, verschilde niet veel van die in december', vervolgt Smets. 'Oké, er was een marginale verbetering van de onderliggende inflatie en de algemene inflatie steeg, maar we moeten abstractie maken van de energieprijzen en op de middellange termijn focussen. Het is niet omdat de inflatie twee of drie maanden gestegen is dat het probleem verdwenen is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud