Advertentie

Snap maakt ster van investeerder Lightspeed

©Photo News

De beursgang van Snap leverde het durfkapitaalfonds Lightspeed niet enkel een miljardenjackpot op. De zoveelste hit op een rij bevestigt de elitestatus van de investeerder.

Een ongeziene aaneenschakeling van uiterst lucratieve deals heeft Lightspeed Venture Partners in geen tijd tot een gerespecteerde speler in Silicon Valley gemaakt. ‘Ik kan mij geen bedrijf herinneren dat zoveel grote hits op zo’n korte tijd had als Lightspeed’, reageerde Anand Sanwal, hoofd van onderzoeksbureau CB Insights, tegenover Bloomberg.

In het ecosysteem van Silicon Valley levert Lightspeed de financiering voor techbedrijfjes die het grote lot hopen te winnen. Veel van die investeringen leiden tot niets. Net daarom is de ‘winning streak’ van Lightspeed zo opmerkelijk.

Met Snap  won Lightspeed nog eens de jackpot. Het was de eerste investeerder in het bedrijf achter de Snapchat-app. Bij de beursgang (IPO) donderdag was het de op een na grootste aandeelhouder, de oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy niet meegerekend.

485.000
Wat begon als een investering van 485.000 dollar, is na de beursgang van Snap een belang van 2,3 miljard dollar.

Dat belang is dankzij de koersstijging sinds de IPO al ruim 2,3 miljard dollar waard. Niet slecht voor wat begon als een investering van 485.000 dollar. Een van de partners van Lightspeed kwam Snap op het spoor toen hij zijn dochter steeds obsessiever de app zag gebruiken.

De voorbije maanden mocht Lightspeed vaker langs de kassa passeren. Zo was het de grootste aandeelhouder van Nutanix, de softwareleverancier voor datacenters. Die trok in september naar de beurs en zag zijn koers zowat verdubbelen. Lightspeed was ook een grote aandeelhouder van AppDynamics, dat in januari voor 3,7 miljard dollar werd overgenomen door Cisco Systems. Het investeerde voorts in MuleSoft, een cloudsoftwarespecialist met beursplannen.

Die lijst maakt duidelijk dat Lightspeed uitgekiende expertise opbouwde in de weinig glamoureuze business van bedrijfstechnologie. Met de aanwerving van Jeremy Liew in 2006 kwam er ook een focus op hippere consumententechnologie als Snap bij. Liew speelde het echter zo hard bij Snap - met een vetorecht voor nieuwe investeringen - dat de relatie verzuurde. Het deed de twee oprichters voor extra stemrechten kiezen om weer de controle te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud