Advertentie
Advertentie

Sofina voor het eerst meer dan 5 miljard waard

Walmart zou bereid zijn grof geld op tafel te leggen voor de Amerikaanse e-commercespeler Flipkart ©REUTERS

De biedoorlog rond de Indiase e-commercespecialist Flipkart onderstreept nog eens dat de spilholding van de familie Boël een neus voor zaken heeft.

Sofina  trok dinsdag op de Brusselse beurs een spurtje van 2,9 procent naar 147,40 euro. Dat is niet alleen een recordkoers, daarmee waarderen beleggers de spilholding van de familie Boël ook voor het eerst op meer dan 5 miljard euro

©Tijd Multimedia

De reden voor die glansprestatie? Flipkart. Dat is een belangrijke e-commercespeler in India, die op de thuismarkt in een bikkelharde strijd verwikkeld zit met de Amerikaanse wereldmarktleider Amazon.com.

Precies om zich beter te wapenen in de strijd met Amazon lijkt het zo goed als zeker dat het Amerikaanse Walmart - de grootste 'bakstenen' retailer ter wereld - met een fors bod op Flipkart komt. Volgens verscheidene media zou Walmart in tandem met de Google-moeder Alphabet voor 15 miljard dollar een meerderheidsbelang verwerven in de Indiase speler. De deal zou Flipkart op 20 miljard dollar (16,8 miljard euro) waarderen. 

De deal en het - stevige - prijskaartje moeten nog bevestigd worden, mogelijk eind deze week. Maar voor Sofina zou de deal in elk geval een opsteker zijn. De holding verkocht in de loop van 2017 weliswaar 15 procent van zijn belang, maar heeft nog altijd 1,2 procent van Flipkart. Dat relatief kleine belang kan bij het vermelde prijskaartje zo'n 200 miljoen euro waard zijn. 

Misschien belangrijker dan Flipkart an sich is dat de potentiële deal nog eens illustreert hoezeer Sofina, dat als mediaschuwe holding lange tijd te boek stond als 'schone slaapster' van de beurs, een neus voor zaken heeft. 

Facebook

Sofina streek bijvoorbeeld al in de jaren zeventig neer in Silicon Valley en stond dankzij die decennia gekoesterde contacten mee aan de wieg van technologiebedrijven als Google, Facebook, WhatsApp en onlangs nog Dropbox. Onder de huidige CEO Harold Boël werden ook de contacten in Azië uitgebouwd, waarvan het belang in Flipkart een resultaat is. 

Volgens de jongste raming van KBC Securities is de portefeuille - met dus een nog vrij conservatieve waardering van niet-genoteerde participaties als Flipkart - 5,6 miljard euro waard. Beursgenoteerde belangen als de retailer Colruyt, de voedingsreus Danone en de rusthuizenuitbater Orpea zijn goed voor 1,8 miljard euro, private-equityfondsen 1,5 miljard, en cash een kleine 700 miljoen.

De directe niet-genoteerde participaties, zoals Flipkart, de Britse specialist in voedingssupplementen The Hut Group, de Duitse wereldmarktleider in wijntransport JF Hillebrand en de Franse 'flitsverkoper' Vente-privée, zijn goed voor bijna 1 miljard. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud