Somber rapport kost AB InBev 15 miljard beurswaarde

Het kwartaalrapport van AB InBev geeft aan dat AB InBev niet alleen in de Verenigde Staten maar nu ook in China met een krimpende verkoop van Budweiser kampt ©Bloomberg

Beleggers zijn 'not amused' over het zwakke kwartaalrapport en de voorspelling dat de rest van 2019 niet veel beterschap zal brengen.

Op de Brusselse beurs duikt de Bel20  dik 1 procent in het rood. De reden is hét zwaargewicht van de beursbarometer: AB InBev .

De biergigant kwam net alleen met een erg teleurstellend kwartaalrapport, maar CEO Carlos Brito voorspelt temidden krimpende verkopen in cruciale markten als de Verenigde Staten en China weinig beterschap. Hij tempert de prognoses voor heel 2019.

Een koude douche voor beleggers die het aandeel tot gisterenavond sinds nieuwjaar 44 procent hoger gestuwd hadden. AB InBev tuimelt tot 10 procent lager. In één trek gaat zo 15 miljard beurswaarde in rook op. De bierreus was eerder al voorbijgestoken door eerst Unilever en dan LVMH als waardevolste bedrijf van de eurozone. 

Beurshuis Jefferies wijst er op AB InBev niet alleen zijn winstprognnose heeft getemperd, maar ook waarschuwt dat het beleid van prijskortingen op de omzet zal wegen. 'AB InBev voorspelt nu dat de inkomsten per hectoliter 'iets minder dan de inflatie' zullen stijgen, terwijl dat eerder 'meer dan de inflatie' was', merkt analist Edward Mundy op. 

'Dit kwartaalrapport komt extra hard aan in een onverbiddelijke marktomgeving', besluit Mundy. Hij blijft zijn 'houden'-advies. 

Dit doet opnieuw vragen rijzen over het bedrijfsmodel, zeker nu AB InBev tegen het snelste tempo in twee jaar marktaandeel verliest in de Verenigde Staten
Fernand de Boer
Degroof Petercam-analist

Ook Degroof Petercam is not amused over het kwartaalrapport van AB InBev en zet het koopadvies tussen haakjes. 'Een zwak kwartaal was in lijn met de verwachting, maar niet de winstwaarschuwing. Wij interpreteren de prognose voor 'gematigde' winstgroei in 2019 als een stijging met 2 à 3 procent, terwijl we tot nog toe op 7 procent rekenden. Dit wil ook zeggen dat de winst in de tweede jaarhelft zal dalen', rekent analist Fernand de Boer voor. 'Dit doet opnieuw vragen rijzen over het bedrijfsmodel, zeker nu AB InBev tegen het snelste tempo in twee jaar marktaandeel verliest in de Verenigde Staten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud