Spaarboekjes 13 miljard dikker in 2019

Belgen blijken risicoavers. Ze verkiezen het spaarboekje of de zichtrekening boven bijvoorbeeld beleggen. ©ANP

De instroom van vers geld op spaarrekeningen was de jongste zes jaar nooit zo groot.

Ondanks de historisch lage spaarrente is het spaarboekje populairder dan ooit. De tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen stegen in 2019 met 13 miljard euro, blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij elf banken. Bij die banken staat nu 259 miljard op spaarboekjes.

Er zijn verscheidene redenen waarom spaarboekjes veel vers geld aantrokken. De gezinnen konden dankzij de sterke toename van de koopkracht meer consumeren en ook meer sparen. De koopkracht per inwoner steeg in 2019 met 2,2 procent en de Belgen spaarden volgens de Nationale Bank 13,2 procent van hun inkomen, tegenover 11,9 procent in 2018.

Bovendien heeft de daling van de langetermijnrente de aantrekkelijkheid van sommige alternatieven voor het spaarboekje doen verminderen. Veel obligaties, termijnrekeningen en kasbons brengen niet of nauwelijks meer op dan spaarboekjes.

Wachtrekening

Daarom gebruiken sommige spaarders de spaarrekening als een wachtrekening. Ze parkeren de opbrengst van vervallende obligaties, termijnrekeningen en kasbons op spaarboekjes in afwachting van een rentestijging.

Risicoafkerige beleggers verkiezen ondanks de lage rente nog vaak de spaarrekening.
Belfius

Voorts blijft het spaarboekje profiteren van zijn klassieke troeven veiligheid, beschikbaarheid en fiscaalvriendelijkheid. Spaartegoeden zijn beschermd tot 100.000 euro, spaargeld is elke dag opvraagbaar en de spaarrente is tot 990 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. 'Risicoafkerige beleggers verkiezen ondanks de lage rente nog vaak de spaarrekening', signaleert Belfius.

Beste optie?

Toch rijst de vraag of het zinvol is enorme bedragen op spaarboekjes te parkeren. 'Sparen is niet altijd de beste optie', waarschuwt Argenta. 'De rente op spaarrekeningen is veel lager dan de inflatie. Belgen zijn risicoavers, gedeeltelijk door een gebrek aan accurate kennis van de risico's van beleggen.'

Belgen zijn risicoavers, gedeeltelijk door een gebrek aan accurate kennis van de risico's van beleggen.
Argenta

Spaarboekjes brengen doorgaans amper 0,11 procent rente op inclusief getrouwheidspremie. De inflatie bedroeg in december 0,76 procent. Geld dat van 1 januari tot en met 31 december op een spaarboekje heeft gestaan, verloor vorig jaar 0,65 procent aan koopkracht.

Beleggingsproducten

De Belgen hebben niet alleen vers geld gedeponeerd op spaarboekjes, ze hebben ook veel beleggingsproducten gekocht, signaleren verscheidene banken. 'De blijvend lage rente zorgt ervoor dat spaarders hun zoektocht naar rendement voortzetten', zegt KBC. 'Digitale apps helpen de beleggingsdrempel overwinnen.'

Een paar banken merkt op dat sommige klanten bereid zijn wat meer risico's te nemen om hun rendement op te krikken. Belfius ziet een verschuiving van profielen met laag risico naar profielen met gemiddeld of hoog risico.

De populariteit van beleggingsplannen, waarbij beleggers elke maand een vast bedrag beleggen, blijft groeien. AXA Bank laat weten dat het aantal beleggingsplannen met 27 procent is gestegen.

Duurzaam beleggen

Bij KBC en ING blijft de belangstelling voor duurzaam beleggen toenemen. Klanten van KBC hebben bijna 12 miljard euro geïnvesteerd in duurzame fondsen. Febelfin, de koepel van de Belgische banken, lanceerde vorig jaar een label voor duurzame beleggingsproducten. 311 producten kregen het label. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud