Advertentie

Spaarboekjes groeien fors door 'Leterme-effect'

©ANP XTRA

De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in december met 3,7 miljard euro gestegen naar 261,6 miljard, zegt de Nationale Bank.

De sterke groei van de spaartegoeden eind vorig jaar is vooral te danken aan enkele uitzonderlijke factoren, zoals de terugbetaling van de vijfjarige staatsbon 2011-2016 die bij de uitgifte sterk werd gepromoot door toenmalig premier Yves Leterme.

Spaarders ontvingen begin december zowat 2 miljard euro van de schatkist, omdat de overheid de vervallende Letermebon terugbetaalde. Een belangrijk deel van dat verse geld van de Letermebon is op spaarboekjes geparkeerd in afwachting van een herbelegging.

Ook de terugkoop van dure spaarverzekeringen deed de spaartegoeden aandikken. AXA betaalde spaarders uit die hadden ingetekend op het Crest20-product. De verzekeraar wilde af van die dure contracten, omdat hij niet meer levenslang 4,75 procent rente wilde uitbetalen. Hij raamt dat zowat 850 miljoen van het terugbetaalde bedrag is terechtgekomen op spaarboekjes.

Verzekeraar Ethias deed een gelijkaardige terugkoop van dure First-contracten. Hij bouwde zijn portefeuille First-rekeningen met bijna 800 miljoen af en betaalde een pemie van 25 procent.

Over heel 2016 zijn de tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes met 14 miljoen verminderd naar 261,6 miljard. Maar de cijfers van de evolutie van de spaartegoeden zijn vertekend.

KBC heeft in oktober voor 6,2 miljard euro gereglementeerde boekjes van bedrijfsklanten omgezet in niet-gereglementeerde boekjes. KBC deed dat om niet meer de wettelijke minimumrente van 0,11 procent te moeten betalen op die boekjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud